MSB: Vi har lärt av pandemin att svenskarna är lydiga
Charlotte Petri Gornitzka. Bild: Youtube

Sverige är ett land med lydiga medborgare. Det konstaterar Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) under en paneldebatt i Almedalen.
– Vi har en pandemi som vi har lärt oss av, säger hon.

Under måndagen arrangerade Försvarshögskolan en paneldebatt i Almedalen på Gotland. I debatten deltog bland andra Försvarsmaktens generaldirektör Mikael Granholm, säkerhetspolischef Charlotte von Essen och MSB-chefen Charlotte Petri Gornitzka.

Ämnen som berördes var framtidens totalförsvar och hur det civila försvaret ska se ut när Sverige inte längre är alliansfritt. ”Totalförsvar 2.0”, ett begrepp som lanserades 2014, samt ”cyberförsvar” var uttryck som paneldeltagarna slängde sig med i en i övrigt tämligen substanslös debatt.

Lydiga medborgare

Charlotte Petri Gornitzka ansåg emellertid under debatten att myndigheterna har bra förutsättningar för att organisera ett nytt civilt försvar. Dels på grund av erfarenheter från coronapandemin, men även för att svenskarna är vana att göra som de blir tillsagda.

– Vi har en stor möjlighet. Vi vet vad vi behöver göra. Vi vet vårt utgångsläge. Vi har en pandemi som vi har lärt oss av. Vi har också lärt oss att vi är ett hyfsat litet land och när vi behöver nå varandra så gör vi det. Vi är ganska lydiga som medborgare. Därför bedömer vi att vår möjlighet att bygga det här lite snabbare är stor, sade hon.

Petri Gornitzka vill utnyttja erfarenheterna från pandemin för att ”bygga upp en fantastisk svensk robusthet”.

– Man brukar cyniskt säga: ”Don’t waste a good crisis”. Och det får vi bara inte göra, utbrast hon.

– Vi ska satsa nu! Så är det!

Kan inte vänta på politiken

MSB-chefen talade om att MSB som myndighet bör gå före i arbetet med att ta fram en lägesbild för det nya totalförsvaret, och inte kan invänta politiska beslut.

– Vi kan inte vänta på att politiken gör det. Det ligger i politikens natur, vi kommer inte få det. Vi måste göra det och MSB måste ta rollen så att det finns en gemensam lägesbild som vi delar, sade hon och konstaterade att inte alla kommer gilla MSB:s planer:

– Det kommer bli tufft och vi kommer ha kritiska ögon på oss när vi gör det.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.