Dan Eliasson

Dan Eliasson är generaldirektör för MSB

Inrikes

MSBs rapport föreslår ekonomiska sanktioner mot alternativmedier

Publicerad 11/2/2018
Annons

Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap betalar hela två miljoner kronor till en grupp internationella författare för en rapport som handlar om ”informationspåverkan av det svenska valet”, rapporterar Fria Tider.

Den skattefinansierade rapporten belägger dock inte några ryska eller utländska påverkanskampanjer i valrörelsen. Istället fokuserar den på hur man ska bekämpa svenska alternativmedier som Samhällsnytt och Fria Tider samt även invandringskritiska användare på sociala medier.

Författarna anser också att det nystartade partiet Alternativ för Sveriges konton på sociala medier används för att ”smutskasta Sverige” och förstöra landets rykte utomlands.

För att motverka alternativa medier menar rapporten att mediebolagen bör i samarbete med reklambranschen stoppa sajternas möjligheter att finansiera sig med annonser. Det skedde redan i våras med Samhällsnytt som fick se sin annonsförsäljning indragen av Google.

LÄS MER: Efter censurmötet med regeringen: Google stryper all reklam på Samhällsnytt

Ska ”störa ut information”
Det föreslås även att det startas en ”ny generation av grupper i civilsamhället” vars syfte ska vara att ”störa ut” information från etablissemangskritiker.

Fria Tider har tagit del av en mejlväxling mellan Mikael Tofvesson på MSB och rapportförfattarna. Enligt sajten poängterade Tofvesson att det är viktigt att rapporten utformas på ett sådant sätt att resultatet kan ”klassificeras som forskning”.

Måste rapportera ”positivt”
I en intervju till Nyheter Idag om rapporten säger Tofvesson att resultatet är ”intressant” samt att det är viktigt att nyheter om Sverige rapporteras ”på ett korrekt sätt”. När han ombeds att utveckla sitt resonemang förklarar tjänstemannen att nyhetsmedier ska rapportera även ”positiva nyheter” om Sverige.

Som ett exempel menar Tofvesson att nyheter om bilbränder i svenska förorter passar bra ihop med en nyhet om ”stark svensk industri” för att ”balansera”. Underförstått kommer nyhetsmedier som inte bevakar Sverige enligt önskemål från MSB att bli ett föremål för myndighetens intresse och – eventuellt – ekonomiska sanktioner som föreslås i rapporten.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
469Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons