Ambulans

Faksimil Facebook

Inrikes

Multisjuk tvingades vänta fyra timmar på ambulans – förarna vägrade arbeta övertid

Publicerad 9/7/2019
Annons

I Norrbotten beordrade en läkare transport av en multisjuk patient med akuta magbesvär från en hälsocentral till Kalix sjukhus. Men det skulle dröja fyra timmar eftersom ambulanspersonalen på skiftet inte ville arbeta övertid.

Den långa väntetiden uppges delvis bero på att det inte fanns någon ambulans tillgänglig i området. Det skulle dröja omkring två timmar till det att en ambulans anlände till hälsocentralen, rapporterar SVT.

LÄS ÄVEN: Ambulanspersonal kunde inte hjälpa vid hjärtstopp – hade inte kompetens

När en ambulansen väl anlände till hälsocentralen visade det sig att personalen inte ville ta hand om förflyttningen av den sjuka patienten. Istället ifrågasatte ambulanspersonalen läkarens beslut.

De menade att patienten inte uppfyllde kriterierna för att erhålla transport med ambulans och krävde därför en rapport av läkaren som var upptagen med att hjälpa en annan patient.

Vägrade arbeta övertid
Vidare framgår det att ambulanssjukvårdarna meddelade SOS Alarm att det avlösande skiftet fick ta hand om transporten eftersom de inte ville arbeta övertid.

Det skulle dröja hela fyra timmar innan den multisjuka patienten till slut fick en transport till Kalix sjukhus. Nu har händelsen anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

LÄS ÄVEN: Skallskadad 12-åring tvingades vänta över en timme på ambulans – SOS förstod inte GPS-koordinater

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
559Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons