De flesta av Sveriges så kallade utsatta områden har idag någon lokal rap-artist som syns i en musikvideo. Gemensamt för många av landets mest inflytelserika rappare är att de glamouriserar en kriminell livsstil och ett hat mot polisen. Den svenska rap-scenen har växt sig stark och genererar idag miljontals visningar.
I en studie som presenterades förra året slog forskare fast att det i Sverige skjuts och används handgranater som på få andra platser i Europa. Vad forskarna däremot inte kunde förklara är varför det förekommer fler vapen nu än någonsin tidigare.
Forskare vid Institutet för framtidsstudier har tagit del av unika kartläggningar från polisen rörande personer som ägnar sig åt organiserad brottslighet. Genom kartläggningarna har forskarna sammanställt hur många som är kända av polisen. Resultatet blev många fler än vad man på förhand kunde föreställa sig.
(Bilderna i artikeln är skärmdumpar från musikvideor)
De kriminella grupperingarna runt om i landet har visat sig vara betydligt mer organiserade och utrustade än vad som tidigare befarats. Enligt rapporten har polisen kännedom om 5 094 personer som ska vara involverade i kriminella nätverk. Däremot vågar ingen uttala sig om hur stort mörkertalet är. Dessa grupperingar kommer mestadels från så kallande utsatta områden.
I somras sammanställde Expressen en lista över de mest inflytelserika kriminella grupperingarna i huvudstaden. I listan framgår det att ledande individer i verksamheter även syns i musikvideos med vapen och skyddsvästar.
Den tidigare länspolismästaren i Stockholm Carin Götblad, numera regionpolischef i polisregion Mitt, uttalade sig under hösten om att “tusentals potentiellt farliga killar flyter omkring i dag”. Götblad anser att samhället varit för naivt det senaste decenniet när det gäller hanteringen av hot, våld och terror från organiserad brottslighet.
LÄS ÄVEN: Polischef varnar: ”Tusentals potentiellt farliga killar flyter omkring i dag”
Trots rapporter från forskare, riktade polisinsatser mot kriminella och hårdare vapenlagar har 44 personer skjutits ihjäl i landet under året. Det är nytt rekord. Inget verkar kunna bryta den negativa trenden.
LÄS ÄVEN: Nästan en gängkriminell dödsskjutning i veckan – ”Påminner om krigstillstånd”
Samtidigt blir antalet rap-artister från utsatta områden allt fler runt om i landet. Nästintill varje vecka publiceras en ny låt som skildrar en lyckad kriminell livsstil på YouTube och i andra musiktjänster. Det som är gemensamt för artisterna är deras jakt efter pengar, schweiziska klockor, italienska lyxkläder och sportbilar. Vägen dit beskrivs som enklast att nå genom narkotikaaffärer och grova rån. Att sköta skolgång och arbeta sig fram avfärdas med ord som att de redan har lyckats spara mer än vad rektorn tjänar på ett år.
LÄS ÄVEN: Fler än 1 000 poliser i Stockholm arbetar med väpnade gängvåldet – 100 skjutningar bara i år
Det enda som står i vägen för deras framgång uppges vara polisen. Artisternas hat mot polisen framförs tydligt i musiken. Det handlar om bland annat om “fuck aina” – knulla polisen och “F.T.P.” – fuck the police. Retoriken och synen på samhället förmedlas till lyssnarna som i sin tur kan ta hatet med sig. I kommentarer på YouTube och i sociala medier hånas polisen för sin verksamhet av vad som förefaller vara barn. Även i en rap-låt lyder texten ungefär, “Tensta, där barnen ser upp till skurken”.
Intresset för den kontroversiella musiken har vuxit ordentligt i landet under senare år. De mest populära artisterna har inga större bekymmer att inom en eller två månader uppnå miljontals spelningar och visningar. I flera låtar förklarar artisterna att musikkarriären används för att “tvätta” kontanterna som intjänats genom brottslig verksamhet.
LÄS ÄVEN: Gäng kidnappade och misshandlade 14-årig pojke tills han kissade på sig – ville ha 500 kronor
Mest spelade artister hos Spotify
Sveriges kanske mest populära rap-artist använder namnet “Z.e.” Under den senaste månaden har artisten enbart på YouTube genererat 2 320 110 visningar av sina videos. Drygt 4 000 nya prenumeranter har tillkommit. På Instagram har han över 83 000 följare. När listan över Spotifys mest spelade svenska artister och grupper under 2018 hamnar Z.e. på en femte plats i topp-10.
Narkotikahandel
För att uppnå den bästa räckvidden på sin nysläppta låt väljer många artister att även släppa en musikvideo. I videoklippen framhäver gärna artister tillsammans med bekantskapskrets sin ekonomiska styrka genom att visa upp kontanter eller större partier med narkotika.
I flera låtar kan lyssnarna höra specifikt hur varorna hämtas smidigt från Central- och Sydeuropa. En del artister runt om i Stockholmsområdet förklarar även specifikt hur de kan tjäna 20 000-40 000 kr på en helg genom att sälja narkotika. Ett utdrag ur en låt lyder “man gör pengar på gatan, istället för att bli städare”.
Tungt beväpnade
Artisterna visar gärna upp fartfyllda scener med sportbilar för miljoner och mörka källargångar med automatvapen. Den tunga beväpningen som syns i videoklipp har tidigare nämnts i media. Bakgrunden sägs vara att visa styrka mot fiendegrupperingar och befästa sin närvaro på narkotikamarknaden.
(skärmklipp frå
Kontanter i överflöd
Att framhäva sin ekonomiska styrka i låtarna är viktigt för artisterna. Det handlar om att vinna respekten som en gangster som gjort sig en förmögenhet på brottsliga banor.
Yngre åldrar
Allt fler artister dyker upp på medieplattformarna med nya låtar och musikvideos. De nya artisterna blir allt yngre i åldrarna, men låttexterna om narkotika och vapen är fortfarande likadana som hos de äldre artisterna.
https://www.youtube.com/watch?v=ckAlJ-PGOoI
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.