gillman-intervju-feature

Twitter/Arkivbild

Inrikes

Muslimen Johan, 45: ”Ge inte efter för islamisterna”

Publicerad 7/10/2023
Annons

Låt bli att inskränka yttrandefriheten för att tillmötesgå krav från islamister. Det tycker Johan Gillman, som själv är muslim och har utländsk bakgrund. Han ogillar när människor bränner koranen, men:
– Jag försvarar folks rätt att göra saker som kränker, säger han.

Under söndagen samlas flera tusen upprörda muslimer på Medborgarplatsen i Stockholm i en demonstration anordnad av Islamiska förbundet. De kräver att lagen ändras för att göra det förbjudet att bränna koranen.

”Rätt att göra saker som kränker”

En av dem som är på plats under demonstrationen är 45-årige Johan Gillman från Solna. Johan är muslim, en religion han bekänt sig till i 30 års tid, och brukar delta i samhällsdebatten som oberoende moderat debattör.

LÄS MER: Myndighet för integration av IS-terrorister: Ändra lagen för att förbjuda koranbränningar

Johan är emellertid inte på Medborgarplatsen för att han sympatiserar med demonstrationen, utan för att han vill lyssna på vad talarna säger.

– Jag ville se hur de resonerar i den här frågan. Jag var mer nyfiken, berättar han för Samnytt.

– Jag är själv muslim och jag ogillar att man gör sådana här saker mot koranen, men jag har inga problem med yttrandefriheten och jag försvarar folks rätt att göra saker som kränker.

Dumt bränna koranen utanför moskén

För ett par veckor sedan fick irakiern Salwan Momika tillstånd att bränna koranen utanför Stockholms moské. Det gör han precis utanför moskén i samband med Eidbönen.

LÄS OCKSÅ: Irakier bränner koranen utanför moskén på Södermalm

Det tycker Johan Gillman var ett felaktigt beslut. Momika hade kunnat bränna koranen på någon annan plats, menar han, inte precis utanför moskén.

– Jag tycker det var dumt gjort av polisen att tillåta honom att göra det utanför moskén, säger han men tillägger lika snabbt:

– Jag försvarar hans rätt att göra det, precis som jag förväntar mig att han försvarar min rätt att vara troende. Den här ömsesidigheten, balansen, är otroligt viktig i det demokratiska samhället.

”Vad är nästa upplevda kränkning?”

Regeringen uppges nu arbeta med en lagändring som syftar till att sätta stopp för koranbränningar helt och hållet. Det tycker Johan Gillman är en olycklig utveckling.

– Det är problematiskt att ge efter för våldet, ge efter för kraven, ge efter för islamisterna. Det blir ett stort problem när islamister börjar diktera villkor, säger han.

LÄS MER: Biden: Sverige kommer förbjuda koranbränning – för Nato-medlemskap

– Vad blir nästa sak? Vad blir nästa upplevda kränkning? Kommer svenska tjejer inte kunna klä sig som de vill? Eller kommer det krävas könsapartheid, där alla simbassänger måste ha separata kvinno- och manstider?

”Bekräftar att muslimer är våldsamma”

Som muslim tycker Johan Gillman dessutom att ett förbjud mot koranbränningar förstärker en bild av islam som han inte delar.

– Det vore en annan sak om svenska folket, i lugn och ro, kom överens om att man ska respektera trosfriden. Men att ge vika för terrorister, att förbjuda koranbränningar för att de riskerar leda till terrorbrott, då har man också bekräftat att muslimer är våldsamma och får sin vilja igenom genom att idka våld, säger han.

– Hela situationen är väldigt frustrerande. Jag blir frusterad av att folk ger efter för våldet och bekräftar den här bilden.

– Det är mitt ansvar som troende att behärska mig och inte ge mig in i galenskaper för att någon kränker min religion.

Fick inte stå var han ville

Under söndagens demonstration är det flera andra muslimer som konfronterar Johan Gillman. Anledningen är att han ställer sig på en plats där nästan bara kvinnor står. De tycker att han, som man, bör stå bland männen istället.

– Det här är inte Sverige! I Sverige bränner de koranen, vi står här som muslimer, säger en heltäckt kvinna som, medan omgivningen skanderar ”Allahu akbar”, ber Gillman att ställa sig med ”bröderna”.

Johan menar att den verbala konflikten ger en inblick i hur samhället ser ut när islamister tillåts styra.

– Det är så det faktiskt fungerar i de här områdena där islamister flyttat fram sina positioner. Upprättandet av sharianormer och värderingar. Det här är vad många muslimer får uthärda i områden där dessa individer opererar, säger han och frågar retoriskt:

– Är svensken villig att göra den eftergiften för islamismen?

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons