På fredagen protesterade salafister utanför Frankrikes ambassad i Stockholm. Demonstrationen kombinerades även med en bön mitt på gatan. Samhällsnytt intervjuade imamen som ljög om sitt namn när han berättade att yttrandefriheten har gränser och att islam kommer att segra. Imamen berättade även hur han hotade polisen att muslimer kommer stoppa koranbrännare om inte myndigheten agerar.

Det var klockan 12.00 som ett tiotal muslimer samlades nära Frankrikes ambassad på Kommendörsgatan på Östermalm i Stockholm. På skyltar gick det att läsa budskap som, ”låt våran profet vara” och ”kränkande är inte yttrandefrihet”.

Gruppen hade fått tillstånd av polisen att demonstrera mot vad man menar är en passerad gräns i yttrandefriheten och mot Frankrike och dess president Emmanuel Macron som påstås sprida hat mot muslimer.

Vill lagstifta bort hån mot islam

På platsen delade gruppen ut flygblad med budskapet att ge muslimer ett särskilt skydd mot kritik som man menar att judar redan har. På flygbladet beskrivs hån mot islam som ”brottsligt” och att ”hån mot religion bör förbjudas”.

Demonstrationen anordnades av imamen Mushin Asinger som är ordförande i föreningen Islamiskt kurdiskt kulturcentrum (IKKC). Asinger har tidigare anordnat protestaktioner mot Säkerhetspolisens (Säpo) agerande att frihetsberöva flera imamer med vad myndigheten menar är kopplingar till våldsbejakande miljöer. Enligt Expressen anordnades demonstrationen med terrordömde Amer al-Hasani.

Vid demonstrationen talade Asinger på svenska om att islamkritiker ”försöker släcka Allahs ljus” men att islam kommer att segra. Vidare slog han fast att Frankrikes president Emmanuel Macron är en rasist när han hävdar att kritik mot islam är yttrandefrihet.

Imamen ljög om sitt namn

På arabiska hade Asinger en annorlunda retorik. Där talade han om att Allah ska ”förstöra deras enhet” och ”sätta skräck i deras hjärtan”.

När Samhällsnytt intervjuade Asinger valde att istället presentera sig som ”Mohsen Kafi” och enligt honom finns det inte vissa följare av islam som är extrema utan alla är följare av samma tro.

– Det finns ingen skillnad mellan islam och politisk islam. De vill skilja på muslimer.

Imamen hotade polisen: ”Vi kommer stoppa koranbränningar”

I intervjun berättar Asinger att han pratat med polisen och tydliggjort att om inte myndigheten stoppar koranbrännarna kommer hans följare agera. Då ska polisen ha svarat imamen att de skulle lösa situationen.

– Vi sa ”om ni inte stoppar dem så kommer vi göra det”