Muslimpartiet lovar kämpa för muslimska helgdagar efter riksdagsinträde
Janwikifoto, CC BY-SA 3.0 / Faksimil Facebook

I ett utspel på sociala medier tar Mikail Yüksel, grundare och partiledare för Nyans, upp frågan med svenska helgdagar. En fråga man lovar driva ifall man skulle nå målet med att få över fyra procents stöd i valet i september.

På Twitter skriver Mikail Yüksel att ”Partiet Nyans vill se över Sveriges helgdagar” och att anledningen till detta är att ”även muslimer och andra religiösa grupper (bland annat ortodoxa) har rätt att fira sina högtider med betald ledighet”.

Vidare lovar Yüksel självsäkert att man ”kommer driva den här frågan hårt när vi väl sitter i riksdagen”.

Frågan tas även upp på partiets Facebooksida där man frågar följarna ifall man anser ”att Sverige behöver se över sina helgdagar så att muslimer och andra religiösa minoriteter kan fira sina högtider med betald ledighet?”.

LÄS ÄVEN: Partiet Nyans mobiliserar inför valet: ”De framställer oss som hot”

En av de mest uppskattade kommentarerna kommer från partiets kandidat Anwaar Al Saleh i Malmö:

Absolut. Detta borde vara en självklarhet i ett demokratiskt samhälle, att religiösa grupper och inte minst muslimer får åtminstone en helgdag för att fira sin högtid. Den frågan kommer vi driva hårt när vi kommer in i riksdagen. Vi kommer inte vara lik andra partier som lovat tomma löften. Vi kommer gå från tal till handling när vi sitter i riksdagen.

På sin personliga Facebooksida skriver hon mer utförligt bland annat om Socialdemokraternas försök 2011 med förslaget om att införa en muslimsk helgdag:

S och andra partier har lovat tomma löften i flera år bara för att fiska minortieternas röster. Med sina väljares röster har de lyckats lura många och införa lagar som kan slå blint mot religiösa grupper (i synnerhet muslimer) och minimera föräldrarns inflytande i barnens uppfostran. Stoppa finansieringen till religiösa församlingar, införa slöjförbud i skolor, låta misslyckade kommunala skolor bedriva sina verksamheter och lägga ner religiösa (muslimska) friskolor med samma anledning varje gång ”risk för radikalisering”. Ska man skratta eller gråta när man ser en artikel som har 10 år på nacken börjat spridas nu innan valet i hopp om att återigen fiska muslimernas röster genom att lura de med ett gammalt förslag som aldrig gått igenom. Det är val i år. Vill vi ha samma regering när vi har ett alternativ som inkluderar minortieternas rättigheter, LVU-missbruket och integration i sitt partiprogram. Som student har jag alltid önskat mig en enda helgdag under Eid-firandet. Det är en fråga jag kommer att bedriva när vi sitter i riksdagen och kommunfullmäktige Malmö. Vi vill inte ha tre veckors lov utan åtminstone en helgdag och inga examinationer för studenter som tillhör minoriteter under deras religiösa högtid. Detta borde vara en självklarhet i ett demokratiskt samhälle

LÄS ÄVEN: Muslimpartiet Nyans rekryterar ännu en socialdemokrat

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Andreas Nilsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.