I ett uppmärksammat utspel påstår muslimpartiet Nyans toppkandidat Bashir Aman Ali att det byggs fängelser i Sverige med tusentals platser avsedda för muslimska barn och att muslimer döms utan vare sig rättegång eller bevis.

Bashir Aman Ali från Kista kandiderar till riksdag, region och kommunfullmäktige i Stockholms stad. Hans påstående gjordes i augusti under ett av partiets valmöten i Rinkeby.

LÄS ÄVEN: Muslimpartiet Nyans: ”Vi är för yttrandefrihet, med begränsningar”

När statstelevisionen frågar kandidaten om han har belägg för påståendena tar han upp fallet med Gävleimamen Abo Raad som frihetsberövades och fick ett utvisningsbeslut då han ansågs utgöra ett hot mot rikets säkerhet.

Politik som gynnar muslimer

Han anklagas nu för att sprida konspirationsteorier och partiet för att föra en polariserande retorik. Själv håller han dock inte med om att utspel som dessa kan bidra till att öga segregationen ännu mer.

– Vi vill stödja alla som känner sig utsatta i samhället och det finns flera samhällsgrupper som upplever utsatthet i Sverige. Judar, kristna, samer och muslimer. Vi ser dock att muslimer är den gruppen som är mest utsatt, därför vill vi driva en politik som gynnar muslimer och visa att vi inte accepterar att man som muslim marginaliseras och inte har samma rättigheter som alla andra svenska medborgare, säger Bashir Aman Ali.

LÄS ÄVEN: Partiet Nyans mobiliserar inför valet: ”De framställer oss som hot”

2019 dömdes han vid Stockholms tingsrätt till fängelse i 4,5 år för flera grova ekobrott. Han fick även näringsförbud i åtta år. Efter tre år på Kumlaanstalten frigavs han.