Inför det stundande valet i nästa månad fortsätter Partiet Nyans att försöka ragga muslimska röster med sin antidemokratiska linje kring en begränsa yttrandefrihet som ska förhindra att gruppen muslimer känner sig kränkta.

Inför valet kampanjar man nu hårt framför allt i så kallade utsatta områden med flygblad på andra språk och löften om att bekämpa ”islamofobi” och ”afrofobi” samt att stoppa ”LVU-missbruket”.

Partiledare Mikail Yüksel håller inte med om att partiet är islamistiskt.

– Så fort man vill engagera sig i ett parti som vill värna minoritetsgrupper och förorten anklagas man för splittrande retorik och för att vara separatistisk. Är feminister separatister? Är S och V, partier som vill värna arbetare, separatister? Är C separatister för att de kommer från bonderörelsen?

LÄS ÄVEN: Partiet Nyans mobiliserar inför valet: ”De framställer oss som hot”

Samtidigt som man ser koranbränning som ett uttryck för muslimhat och hets mot folkgrupp, och vill förbjuda handlingen, vill de riva Lars Vilks livsverk Nimis som de ser som en ”symbol för islamofobi”.

– Vi är för yttrandefrihet, men med begränsningar, säger Mikail Yüksel till Sydsvenskan.

Attackerar SD

Han menar att Sverigedemokraterna hycklar då de kallar Nyans för islamister för att de vill förbjuda koranbränning då de själva vill förbjuda skändning av svenska flaggan.

LÄS ÄVEN: Muslimskt parti vill bränna ned Lars Vilks Nimis: ”Islamofobi”

Sydsvenskan har även talat med justitieminister Morgan Johansson (S) som säger att ”Nyans är en spegelbild av Sverigedemokraterna” som ”syftar till att splittra och skapa motsättningar mellan folkgrupper”.

Kommer in

Mikail Yüksel är övertygad om att Nyans kommer in i fullmäktige i landets tre största städer. Enligt Valmyndigheten behövs 6 000 röster för att få en kommunfullmäktigeplats i Malmö.

– Det är ingenting. 50 000 Malmöbor la ner sina röster i förra valet. Och en stor del av dem är vår målgrupp, säger Mikail Yüksel.

LÄS ÄVEN: Nästan ingen av Partiet Nyans kandidater har anmält samtycke

Han är också säker på åtminstone en riksdagsplats.

– För det behöver vi cirka 25 000 röster. Varför valde 50 000 Malmöbor att lägga ner sin röst i förra valet? För att de inte tror på de andra partierna. ”Alla är samma skit”, säger de. Det är vad jag får höra när jag träffar turkar som bott här i flera decennier, säger han.