Mikail Yüksel, uppvuxen i Turkiet och numera partiledare för Nyans i Sverige, har talat med turkisk media om koranbränningarna i Sverige. Turken uppmanar Ankara att kräva ett förbud mot koranbränningar men även att Tidöregeringen ska tvingas bedriva muslimvänlig politik.
– Sverige måste lära sig att böja sig, säger Yüksel till DN.

I riksdagsvalet förra året fick partiet Nyans 0,4 procent av rösterna och blev det största partiet utanför riksdagen. Vidare tog partiet tog plats i kommunfullmäktige i Landskrona och Botkyrka. Nu har partiledaren höjt rösten om Sverige i sitt hemland Turkiet.

LÄS ÄVEN: Muslimpartiet Nyans får 35,5% av arabisktalande väljare

Mikail Yüksel har medverkat i en intervju med den turkiska tidningen Sabah, som står president Erdogan nära, och uppmanar hemlandet att gå hårt mot Sverige i en den pågående Natoprocessen. Enligt Yüksel kommer Sverige nämligen att sluta fördöma koranbränningarna när Nato-medlemskapet är godkänt.

– Helt klart så behövs lagstiftning. Sådana aktioner kan inte ses som ett uttryck för yttrandefriheten. Den svenska regeringen är fast besluten att komma med i Nato och behöver Turkiets stöd. Genom att trycka på kan Ankara hjälpa till att förhindra hatbrott som att bränna koranen, säger Yüksel till Sabah.

Muslimvänlig politik i Sverige

Yüksel uppmanar nu Ankara att kräva förbud mot koranbränningar i Sverige. I en annan intervju med Dagens Nyheter tydliggör Yüksel att han vill se Turkiet kräva att Sveriges regering bedriver muslimvänlig politik.

– Jag tycker inte att Erdogan är en antidemokrat, och Sverige måste lära sig att böja sig. Världen kretsar inte kring Sverige och vill man få något så måste man ge något tillbaka, säger Yüksel till DN.

– Vi vänder oss till Turkiet för att få hjälp med att ta itu med dessa förtryck som svenska muslimer utsätts för, säger han till tidningen.

LÄS ÄVEN: Sveriges kristna råd fördömer att bränna koranen – men inte bibeln