kyrkogård-gravar-muslimsk

Holger.Ellgaard, CC BY-SA 4.0 / Mark Ahsmann, CC BY-SA 3.0

Inrikes

Muslimsk begravningsplats upprör i liten by – grannar pekas ut som ”rasister”

Publicerad 3/2/2023
Annons

I Hyby med tiotalet hushåll och en kyrkohistoria som sträcker sig tillbaka till 1100-talet har man nu gett klartecken för en muslimsk begravningsplats. Grannarna är allt annat än nöjda.

I byn finns redan tre kyrkogårdar och efter att mark- och miljödomstolen sagt ja ska man nu få en fjärde, denna gång en muslimsk sådan.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Muslimer tar över Malmö-parken

Då Värby församling sökte bygglov vintern 2021 överklagade flera fastighetsägare som bland annat befarade att ett ökat antal besökare ska orsaka trafik- och parkeringsproblem. Många har även pekat på att Hyby är en kristen by utan muslimska invånare.

– Då flyttar vi den muslimska kulturen ut till Hyby. De kommer ju att besöka och ha sina ritualer. Det passar inte in i den gamla bymiljön, sa en fastighetsägare till Sydsvenskan.

Utbredd oro

Sedan bygglovet fått grönt ljus säger sig Mats Magnusson, kyrkoherde i Värby församling, ha fått samtal, mejl, brev och besökare med kritiska och ”rasistiska” åsikter.

– Det finns en utbredd rädsla och oro. Det berör mig inte personligen, men är tråkigt att man uttrycker sig och tycker så om andra människor.

LÄS ÄVEN: RAPPORT: Islam ett hot mot det svenska samhället

Då församlingen höll ett informationsmöte på måndagskvällen fanns röster både för och emot bland de 30-40 deltagarna.

– Några personer begärde ordet och sa: Jag är stolt att tillhöra Värby församling, som tar emot alla som vill begravas med öppna armar.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons