En muslimsk kvinna som studerade vid en folkhögskola i Blekinge vägrade skaka hand med en manlig lärare. Efter händelsen valde eleven att lämna skolan men upplever att hon tvingats bort på grund av att skolan tillämpar en svensk hälsningskultur. Därför har hon anmält skolan för diskriminering.

Eleven uppger att hon efter den utlösande händelsen kallades in på ett möte hos rektorn. Enligt kvinnans anmälan till Diskrimineringsombudsmannen framfördes vid mötet från skolans sida att hennes hälsningsvägran varit ”respektlös och en förolämpning mot lärarna”.

LÄS ÄVEN: Vägrade skaka hand på ceremoni – fick inte bli dansk medborgare

Kvinnan har själv hänvisat sin vägran till islams regler. Vidare uppger hon i anmälan att hon inte vill ändra på sitt levnadssätt och att det bör ses som att hon tvingats bort från skolan.

Rektorn försvarar

Rektorn försvarar sig med att eleven aldrig tvingats bort utan bara blivit ombedd att fundera över om skolan verkligen passar henne. Enligt rektorn handlar det heller inte om att hon specifikt vägrar skaka hand utan är en helhetsbedömning av hela hennes inställning till interaktion med lärare och andra elever.

– Jag försökte förklara att detta är en skola där vi har en speciell pedagogik där vi gör annat än att bara sitta i bänkarna och jag sa att jag tyckte att hon skulle fundera på om det här var det stället hon vill vara på. Men det var inte för att hon inte ville skaka hand utan det var hela hennes inställning, förklarar rektorn för SVT.

LÄS ÄVEN: Stark SD-kommun kräver att anställda skakar hand

authorimage