römosseskolan

Faksimil Youtube

Inrikes

Muslimsk friskola stängs ned

Publicerad 10/27/2022
Annons

Efter höstterminen är slut tvingas Römosseskolan i Göteborg att stänga. Det meddelar kammarrätten på torsdagen.

De tre skolorna tvingas stänga efter att Föreningen framstegsskolan, som bedriver verksamheten, blir av med sitt tillstånd.

2021 drog Skolinspektionen in tillståndet för föreningen att driva de muslimska friskolorna då styrelsen ansågs olämplig och inte hade haft tillräckligt bra koll på ekonomin. Beslutet överklagades och skolan fick vara öppen tills vidare.

LÄS ÄVEN: Muslimska Römosseskolan får 48 miljoner skattekronor – trots stängningsbeslut och åtal för ekobrott

I ett pressmeddelande skriver kammarrätten bland annat att bristande rutiner och kontroll som styrelsen kunnat lastas för har medfört att föreningens medel kommit att användas i strid med dess ändamål och att misskötsamheten har pågått under flera år.

Utredningen visar också att det finns en grundläggande brist i föreningens vilja eller förmåga att utse styrelseledamöter som över tid agerar i enlighet med skollagens krav.

Kammarrätten har bedömt att bristen är av sådan art att den inte kunnat läkas. Att föreningen efter Skolinspektionens beslut utsett en ny styrelse saknar därför betydelse för frågan om föreningens lämplighet. Kammarrätten fastställer därför Skolinspektionens beslut. För att verksamheterna som föreningen bedriver ska kunna avvecklas får de dock fortsätta höstterminen ut.

Skolorna är grundade av den tidigare moderate riksdagsledamoten Abdirizak Waberi.

LÄS ÄVEN: Nu stängs brottsmisstänkte M-toppens muslimska friskolor

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
999”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons