0
Inrikes

Muslimska elever och lärare i Skurup vägrar följa slöjförbud i skolan: ”Ingen kan bestämma över oss”

Publicerad 10/5/2020
Annons

SVT har lagt resurser på att uppmärksamma hur Sverigedemokraternas genomklubbade motion rörande förbud mot huvudduk i skånska Skurup inte kommer att få genomslag. Statstelevisionen intervjuar en muslimsk flicka som klargör att hon och andra muslimska elever inte tänker respektera det demokratiskt fattade beslutet, utan slår fast att ”ingen kan bestämma över oss”. Tidigare har SVT vigt ett helt program åt en lärare som gjort likadant.

Det var i december förra året som Sverigedemokraterna fick bifall på förslaget som innebär att kommunen inför ett förbud mot att elever och personal bär huvudduk, burka, niqab och andra klädesplagg som har som syfte att dölja individer. Men beslutet har överklagats till Förvaltningsrätten med motiveringen att det är “en total brist på respekt mot vår lagstiftning”.

LÄS ÄVEN: Moskéledare nonchalerar hundratals klagande: ”Vi har religionsfrihet”

Sverigedemokraternas politiska arbete mot kvinnoförtryckande attribut som slöja har även motarbetats av rektorer i kommunen som deklarerade att man skulle nonchalera beslutet. Bland de som med skolledningens goda minne trotsar förbudet finns inte bara elever utan även lärare i skolan.

Även statstelevisionen kampanjar mot det slöjförbudet genom att lyfta upp protester från muslimer i kommunen som slår fast att beslutet inte gör någon skillnad eftersom man ändå inte kommer att följa det.

Hänvisar till ”religionsfrihet”

På söndagskvällen intervjuade statstelevisionen 15-åriga Maya som har muslimsk bakgrund och studerar i Skurup. Maya påstås ha börjat bära slöja för att protestera mot det demokratiska beslutet. Hon menar att ingen kan stoppa henne från att bära slöja i skolan eftersom Sverige har religionsfrihet.

– Ingen kommer ta av sig slöjan, tror jag. För att, inte jag i alla fall. För de har ingen rätt att bestämma över den. Det är religionsfrihet. För ingen kan bestämma över oss. Ingen har rätt att bestämma över oss, säger Maya till SVT.Skärmdumpar från inslaget. Foto: Faksimil SVT

Muslimsk lärare i Skurup: ”Flytta från Sverige”

Tidigare i vår markerade en muslimsk lärare i debatt med moderata politikern Loubna Stensåker Göransson, som både är ordförande i skol- och utbildningsberedningen i Skurup att de som inte gillar slöjan ska ”flytta från Skurup eller Sverige” – detta eftersom Sverige är hennes land. Lärarinnan argumenterade för sin sak genom att bland annat dra det så kallade rasistkortet.

LÄS ÄVEN: Islamistisk idrottsförening efter nekat bidrag: ”Diskriminerande – vi har religionsfrihet”

authorimage

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons