Mustafe Muse. Bild: Polisen

Mustafe våldtog påverkad kvinna: ”Kvinnan var som en trasdocka”

En äldre dam var hemma i sin lägenhet och såg genom fönstret när Mustafe – migrant från Somalia – våldtog en kvinna. Efter att hon ringt polisen greps våldtäktsmannen. Den våldtagna kvinnan var alkohol- och drogpåverkad när hon utsattes för övergreppet. Straffet blev fängelse och skadestånd. Åklagaren yrkade inte på att gärningsmannen skulle utvisas efter avtjänat straff.

Det var den 27 oktober 2019 i Göteborg som en kvinna våldtogs av den 29-åriga somaliern Mustafe Muse. Kvinnan var påverkad när övergreppet skedde.

Efter att kvinnan varit på ravefest var hon påverkad av alkohol och droger. Hon råkade på Mustafe, som hon aldrig träffat tidigare, inne på Nordstan. Efter att de pratat en stund gick båda tillsammans ut från köpcentrumet till i Mjölnaregatan.

Övervakningsbilder, från Nordstan, visar när Mustafe och kvinnan träffas.

Sa ”nej” flera gånger

Där tvingade han kvinnan till att utföra oralsex. Enligt henne försökte hon ta sig därifrån, men han lät henne inte gå. Hon försökte få bort honom, sa ”nej” flera gånger och försökte backa med huvudet utan att det skulle slå i väggen.

Kvinnan har berättat att situationen var obehaglig, eftersom hon var helt ensam med honom och var rädd för att fara illa om han inte fick sin vilja igenom. Fönstret, som hon satt på, gjorde att hon var fysiskt begränsad från att kunna fly undan.

Här, på fönsterkarmen, blev kvinnan våldtagen. Bild: Polisen.

Var som en trasdocka

När hon till slut gav upp nickade hon och utförde oralsex åt honom. Från ett fönster i en lägenhet bredvid såg en dam i 70-års åldern vad Mustafe gjorde mot kvinnan och ringde polisen. Damen har för polisen berättat att kvinnan var som en trasdocka när Mustafe ”juckade” mot henne.

När två polismän kom till platsen greps Mustafe och kvinnan förhördes i en polisbil. Mustafe har erkänt att kvinnan utfört oralsex på honom, men hävdar att det skett frivilligt och på hennes initiativ. Det började vid trappan innan de kom till fönstret. Han minns att förbipasserande störde så de fick avbryta i minst tre gånger.

Polismännen vittnade

Ena polismannen har, som vittne, berättat att kvinnan var berusad. Den andra polismannen har, som vittne, berättat att kvinnan reagerade inte när Mustafe blev gripen. En film, som polisen spelat in under föröhret, visar att kvinnan var nära att somna flera gånger och svårt att uppfatta vad hon säger. Filmen talar emot Mustafes påstående om att kvinnan var i normalt skick under händelsen.

Mustafe anhölls samma dag och häktades den 30 oktober 2019.

Foto på Mustafe efter att han blivit gripen. Bild: Polisen

Från domen:

Tingsrätten gör bedömningen att målsäganden gett ett trovärdigt intryck. Hon har berättat förhållandevis detaljerat och sammanhängande om händelsen. Hon har inte gett intryck av att vilja överdriva sin berättelse och hon har också påtalat när hon inte minns. 

Det har heller inte framkommit att hon har haft anledning att lämna osanna uppgifter om Mustafe, som vid tiden för händelsen var en okänd person för henne.

Mustafe förekommer inte i belastningsregistret i något avseende som är relevant för bedömningen i påföljdsfrågan. Mustafe Muse begick gärningen med uppsåt.

Den 3 december 2019 meddelade Göteborgs tingsrätt dom i målet.

Mustafe Abdullahi Muse (1990-10-02), medborgare i Somalia, döms för våldtäkt. Straffet blev två års fängelsestraff. Han ska även betala 115 000 kr i skadestånd till kvinnan.

Kammaråklagare Bengt-Olof Berggren yrkade inte på utvisning, när stämningsansökan lämnades in till tingsrätten.

”Då får man inte utvisning”

Samhällsnytt har kontaktat Berggren för att fråga varför han inte försökte få gärningsmannen utvisad.

Varför yrkade du inte på utvisning för den tilltalade?

– Det handlar om att han har varit i landet i så många år, då får man inte utvisning.

Om han hade varit i Sverige under kortare tid?

– Då hade det definitivt blivit utvisning. Man kan utvisas om man inte är svensk medborgare och varit i landet länge, men då krävs det riktigt allvarliga gärningar som till exempel grovt narkotikabrott, terrorbrott, mord eller grov misshandel.

– Det finns olika anledningar till varför man inte kan utvisa: Hur länge man varit här, hur stark familjeanknytning man har i landet och svårigheter med det brott man har begått. Den fjärde aspekten är att man blivit dömd för allvarligt brott sedan tidigare.

Mustafe kom till Sverige år 2008, fick permanent uppehållstillstånd den 7 juli 2014 och är sedan tidigare dömd för misshandel och försök till våld mot tjänsteman. Han har ingen grundläggande utbildning från Somalia och är fortfarande i behov av tolk på somaliska, trots att han bott i Sverige i över tio år.

Samhällsnytt har försökt kontakta Mustafe för att fråga om han kommer överklaga tingsrättsdomen. Endast telefonsvarare svarar när vi ringer.

När Samhällsnytt mejlar tingsrätten och hovrätten finns emellertid inga uppgifter som indikerar att någon ansökan från Mustafe inkommit om att överklaga.

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.