jimmy alm

Faksimil Youtube

Inrikes

Myndighet försvarar miljonen till kommunpoeten: ”Projekt som vågar utmana”

Publicerad 12:30
Annons

Tranemo kommuns beslut om att anställa en kommunpoet, vilket finansieras med ett statligt bidrag, väcker känslor. Nu försvarar den statliga myndigheten Konstnärsnämnden summan på nästan en miljon kronor till projektet.

Det var i förra veckan Samnytt rapporterade om Tranemos kommunpoet Jimmy Alm som under ett år ska skalda om kommunen. Varje vecka ska Alm skapa en dikt om någon eller någonting inom Tranemo kommun. Efter projektet är över ska dikterna samlas i en bok.

Kostnaden på 894 000 kronor fick man i statligt bidrag från Kulturbryggan, en del av den statliga myndigheten Konstnärsnämnden vars uppdrag är att ge bidrag till vad man kallar nyskapande kultur.

LÄS ÄVEN: Kommun anlitar poet för nära en miljon: ”Kan skriva dikt om lokala pizzerian”

– Det här är ett konstprojekt. Det här är dessutom av nyskapande slag, ett slags experiment. Jag förstår att folk reagerar och det är på sin plats i en demokrati att vi diskuterar hur vi ska använda våra skattepengar, säger Jimmy Alm till statstelevisionen.

Även tidigare har Kulturbryggan gett bidrag till starkt kritiserade projekt, som den utställning i Nordmaling som riktar sig till fåglar, humlor, skalbaggar, maskar och svampar. Även där rörde det sig om en miljon kronor.

Enhälligt beslut

Beslutet om att ge finansiellt stöd till Tranemos kommunpoet togs enhälligt av Kulturbryggans ledamöter.

– Vi ska ge till projekt som vågar utmana, som är lite udda. Det är vad regeringen sagt att vi ska göra. Båda de här projekten är exempel på vad vi har att ge pengar till, säger Mikael Theorin, verksamhetsledare på Kulturbryggan.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons