stromavbrott
Inrikes

Elkrisen: Inget mobilnät under vinterns planerade strömavbrott

Publicerad 10/9/2022
Annons

Samnytt har tidigare rapporterat om den stora risken för att svenska hushåll och företag tvingas bli stundtals bortkopplade från elnätet i vinter. Nu går myndigheterna ut med en varning om att även mobiltelefonin kommer slås ut helt och hållet under de planerade strömavbrotten.

Svenska kraftnät bedömer att en reell risk finns för att områden i Sverige blir bortkopplade från elnätet på grund av effektbristen som följt av nedlagd kärnkraft. En hel stadsdel, eller en mindre ort, kan periodvis bli utan el mitt under isande vinterkyla.

Enligt handlingar från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är det mest troliga scenariot att vi får se planerade strömavbrott på 2-4 timmar åt gången. Detta bekräftas av Johanna Eklund, enhetschef på Post- och telestyrelsens avdelning för säkra kommunikationstjänster.

LÄS ÄVEN: Svenska kraftnät: Elavbrott och 40 kronor per kWh hotar Sydsverige

Mobiltelefonin kommer inte fungera

– I tätort kan man inte räkna med att någon form av mobilkommunikation fungerar efter en timmes strömavbrott, säger Mikael Ejner på Post- och telestyrelsen till Aftonbladet.

Förra sommaren infördes ett nytt regelverk som innebär att mobiloperatörerna måste ha reservkraft motsvarande en timme i tätort och fyra timmar i glesbygd.

– Men redan under den första timmen i tätort kommer det troligen att bli störningar om det är strömavbrott som är längre än några minuter, säger Mikael Ejner.

LÄS ÄVEN: Svenska kraftnät bekräftar: Nedlagd kärnkraft orsak till elkrisen

LÄS ÄVEN: Vattenfalls vd medger – nedlagd kärnkraft bakom skenande elpriser

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
559Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons