si-macron-gunilla-feature

Foto: Skärmdump/Casa Rosada

Inrikes

Myndighetschef i TV4: ”Jag hoppas Macron kommer vinna”

Publicerad 4/11/2022
Annons

Gunilla Norén, kommunikationschef på myndigheten Svenska institutet, säger i en TV4-intervju att hon ”hoppas att Macron kommer vinna” presidentvalet i Frankrike. Detta trots att svenska myndigheter enligt lag ska uppträda sakligt och opartiskt. ”Jag medverkade i egenskap av privatperson”, förklarar nu Norén för Samnytt.

Det var en och annan som reagerade under söndagen när Gunilla Norén, kommunikationschef för Svenska institutet på Sveriges ambassad i Paris, plötsligt uttryckte personliga åsikter om det pågående franska valet.

– Jag är optimist, så jag hoppas att Macron kommer vinna, säger Norén i intervjun och fortsätter:

– För det skulle vara väldigt väldigt hårt för Frankrike, och för Europa, om Marine Le Pen skulle gå vidare.

I TV4-inslaget får tittarna förklarat för sig att Norén jobbar på Svenska institutet. Enligt lag ska myndigheter uppträda sakligt och opartiskt.

”Medverkade i egenskap av privatperson”

Samnytt har under måndagen varit i kontakt med Svenska institutet, och med Gunilla Norén. Hon förklarar sig såhär i ett mejl till Samnytt:

”Förfrågan från TV4 kom via SI men jag medverkade i egenskap av privatperson (svenska med över 20 år i Paris) för att berätta om valfebern, hur snacket gått bland gemene man”, skriver hon i mejlet som fortsätter:

”Jag kan nu konstatera att min roll tyvärr blev otydlig för tittarna eftersom det framstod som om jag representerade min arbetsplats. Formuleringen blev därmed olycklig. Givetvis är detta inte Svenska institutets ståndpunkt.”

Blockade Israels ambassadör

Svenska institutet hamnade i blåsväder våren 2017 sedan man beslutat blockera tusentals Twitterkonton som anklagades för att ha ”högerextrem och/eller nynazistisk inriktning”.

Exempel på sådana ”högerextremister” och ”nazister” som blockerades var Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, Microsofts grundare Bill Gates, Youtube-kändisen Felix ”pewdiepie” Kjellberg, den brittiske evolutions­biologen Richard Dawkins, New York Times-kolumnisten Nicholas Kristof, CNN-profilen Ben Ferguson, den australiske thriller­författaren Luke Romyn samt Storbritanniens inrikes­departement.

LÄS MER: JO vidtar inga åtgärder mot Svenska institutets åsiktsregistrering

Israeliska försvarsmakten, Israels dåvarande Sverige­ambassadör Isaac Bachman samt oljebolaget Chevron blockerades även de av den svenska myndigheten.

När journalister begärde att få ta del av hela Svenska instutets blocklista, som av vissa jämställdes med ett åsiktsregister, svarade myndigheten att radera den allmänna handlingen. På så sätt försvårades journalistisk granskning av Svenska institutets agerande.

Spred desinformation

Året därpå hamnade Svenska institutet i blåsväder igen. Denna gång för att ha påstått att: ”Svenska köttbullar är egentligen turkiska”, något som Richard Tellström, docent i måltidskunskap och etnolog vid Stockholms universitet, påpekade var felaktigt.

– Det är förstås jätteallvarligt, kommenterade Tellström.

Svenska institutet svarade på kritiken med att man hittat påståendet om att svenska köttbullar egentligen är turkiska ”på olika hemsidor och i äldre texter i deras eget arkiv”.

LÄS ÄVEN: Skattefinansierat myndighetskonto sprider myter om Sverige

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
731Zelenskyj tackar Sverige för stridsvagnar – transport följs av ryssar
Annons