mystiskt-rymdobjekt-783663
Vetenskap

Mystiskt snurrande rymdobjekt skickar signaler – förbryllar forskarna

Publicerad 1/28/2022
Annons

En student i Australien upptäckte i samband med ett uppsatsarbete ett föremål i rymden som enligt astronomer som nu studerat det verkar trotsa naturlagarna.

Objektet befinner sig på cirka 4 000 ljusårs avstånd från jorden, roterar och skickar med exakta intervall på drygt 18 minuter ut energipulser så starka att astronomerna menar att det ”borde vara omöjligt”.

– Det finns inga kända fenomen som beter sig så, säger astrofysikern Natasha Hurley-Walker som leder ett lag experter vid Curtin-universitetet i Perth som nu försöker lösa gåtan.

Objektet lyser så starkt och har ett så kraftfullt magnetfält att det tycks trotsa fysikens lagar. Den stabila men långsamma frekvensen på 18,18 minuter med vilken objektet skickar ut extrema strålningspulser avviker också från allt man tidigare känner till.

– Objektet syntes och försvann under de timmar vi observerade det. Det känns spöklikt som astronom, säger Hurley-Walker.

En hypotes är att det rör sig om en så kallad magnetar. Det är en relativt nyupptäckt typ av himlakropp med de starkaste magnetfält man hittills känner till. Men hypotesen motsägs dels av pulsfrekvensens längd och av att den har avsevärt mer energi än någon känd magnetar.

En annan hypotes är att det är en så kallad vit dvärg, en stjärna som i sitt slutskede kollapsat in mot sin kärna. Men även den hypotesen haltar då objektet både är för stort och starkt lysande för att passa in på den förklaringen.

Forskarteamet utesluter inte och har undersökt möjligheten att objektet är utvecklat av någon form av intelligent liv i rymden. Men den extremt långsamma pulsfrekvensen talar enligt Hurley-Walker mot detta.

– Det innebär att detta måste vara en naturlig process, det är inte en konstgjord signal, slår hon fast.

Det man hittills vet om det mystiska objektet har nu publicerats i en artikel i vetenskapstidskriften Nature. Men eftersom gåtan är långt ifrån löst fortsätter studierna.

– Det kan så klart också vara något som vi aldrig ens föreställt oss, något helt nytt, spekulerar Hurley-Walker.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
829Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons