Polisen Nadim Ghazale Borås 4

Nadim Ghazale/SD-tavlan. Foto: Faksimil UR/Privat

Inrikes

Nadim Ghazale har SD-hatisk tavla i polishuset – polischefen vägrar svara

Publicerad 8/18/2021
Annons

Samnytt kan genom poliskällor berätta att polismannen tillika SVT:s expert Nadim Ghazale sedan flera år tillbaka har en SD-hatisk tavla föreställande en blåsippa med rötter i form av ett hakkors upphängd i Borås polisstation. Ghazale säger sig efter kritik ta avstånd från det hat mot SD och partiets väljare han spridit i sociala medier. Samtidigt har han valt att låta tavlan där SD jämställs med nazister hänga kvar på väggen. Samnytt har talat med polischefen för att höra hur han ser på att poliser hänger upp politiska tavlor i huset.

Denna artikel är EXKLUSIV för Samnytt! För att vi ska kunna fortsätta granska det gammelmedia inte gör behöver vi ditt stöd. Läs i slutet av artikeln hur du kan hjälpa till ↓!

I samband med att Ghazale sommarpratade hos statsradion den 12 juli uppmärksammades en rad hatiska Twitterinlägg som han skrivit parallellt med polisyrket, vilket Samnytt tidigare rapporterat om.

LÄS ÄVEN: Nadim ”Fuck er SD” Ghazale ville bli rikspolischef

Ghazale ”Skäms – ber om ursäkt”

Efter utbredd kritik mot Ghazale publicerade han till slut en serie inlägg där han bad om ursäkt för ”riktigt gamla, väldigt olämpligt formulerade tweets” som han nu påstår sig skämmas över.

SD-hatisk tavla i polishuset

Inför valet 2018 publicerade Ghazale en bild på Twitter för att visa att han hängt upp en ny tavla på väggen i Borås polisstation. Ghazale kommenterar bilden med orden, ”om jag inte står upp när det blåser, vem är jag då?”. Efter Samnytts publicering har Ghazale raderat sitt Twitterinlägg. Nedan följer en skärmdump.

Samnytt kan genom en källa inom polisen bekräfta att tavlan fortfarande i augusti hänger kvar på väggen i Borås polisstation.

Poliskällan: ”Är detta en objektiv polis?”

Enligt uppgift inifrån Boråspolisen har poliser reagerat på att tavlan tillåts hänga på väggen i polishuset och även att Ghazale har behållit tavlan trots att han i sociala medier påstår sig ta avstånd från hatet.

– Är detta en objektiv polis som dömer kollegor och andra i samhället för deras politiska tillhörighet, frågar en polis.

Polischefen vägrar prata om SD-tavlan

Samnytt tog kontakt med Mattias Ramsö som är lokalpolisområdeschef i Borås för att höra hur han ser på att en polisman har hängt upp en politisk tavla av det här slaget i stationslokalen. Ramsö börjar samtalet med att framföra att han inte är nöjd med Samnytts artikel om det våldsamma upploppet mellan ett hundratal araber och somalier i Norrby.

När Samnytt frågar varför, berättar polischefen att han inte kände igen sig i sitt eget citat som vi dock har hämtat ordagrant från Borås Tidning.

– Jag är ledsen, jag var inte jättenöjd med det ni skrev om mig förra gången så jag är inte intresserad av att prata just nu faktiskt. Jag blev citerad på ett sätt som jag inte kände igen mig i och ni drog slutsatser av ett citat som inte stämde överens av vad jag hade sagt innan så just nu är jag inte intresserad av att prata, säger Ramsö.

Nedan följer citatet som vi har hämtat från Borås Tidning:

– Vi ska inte dra för stora växlar av det. Det har skett tidigare. Det kan inträffa, och det gör det ibland. Vi arbetar för att återgå till ett normalläge och för att det inte ska blossa upp igen, sa Ramsö till BT.

Faksimil Borås Tidning

LÄS MER: Polischef om 100-tal i gängbråk: ”Vi ska inte dra för stora växlar av det”

När vi frågar om Ghazales tavla ”SD-sippan” som hängt i polishuset i flera år börjar Ramsö med att helt förneka kännedom.

Känner du till tavlan?

– Nej. Men jag har inte möjlighet att prata, jag är ledsen, svarar Ramsö.

På tavlan jämställs SD med nazister.

– Jag vet att det har talats om den tavlan men jag har inte sett den tavlan vad jag vet.

Den hänger fortfarande i polishuset.

Jag kan inte prata just nu. [lägger på].

Samnytt vill veta hur polischefens förtroende ser ut för Ghazale efter de Twitterinlägg som skrivits parallellt med polisyrket. Vidare vill vi veta om polischefen anser att det är förenligt med rollen som polis att hänga upp politiska tavlor på stationen där en femtedel av väljarkåren stämplas som nazister och hur han tror att medborgarna uppfattar detta.

Mattias Ramsö, lokalpolisområdeschef Borås, Foto: Faksimil Facebook

Samnytt har tidigare ringt Nadim Ghazale för att ställa frågor om hans Twitterinlägg men inte heller han vill svara på våra frågor.

Uppdatering: Dagen efter Samnytts publicering skriver Nadim Ghazale på Twitter att han nu har tagit ned tavlan från väggen i polishuset.

LÄS ÄVEN: Polischefen: Vi har ”absolut” förtroende för Nadim Ghazale

konto.samnytt.se/wp-content/uploads/2020/10/donate_icon.png>

Denna artikel är EXKLUSIV för Samnytt!

Men för att vi ska kunna ge dig fler sådana behöver vi ditt stöd!

Du kan:
1) Klicka konto.samnytt.se/prenumerera/>HÄR för att bli prenumerant,
2) Fylla i donationsformuläret donorbox.org/stod-samhallsnytt-1-4-2-2-2-2>HÄR eller nedan ↓,
3) Swisha till 123 083 3350 eller
4) Klicka konto.samnytt.se/stod-oss/>HÄR för övriga alternativ såsom banköverföring.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
702Malmöpolisens slöjkvinna attackerar Samnytt: ”Låg standard av människor”
Annons