Foto: Privat/Flickr/Youtube
Boråspolisen Nadim Ghazale, som fått pris för sin kamp mot rasism, har senaste dagarna uppmärksammats för sina många hatiska Twitterinlägg. Nu berättar tidigare SD-politikern Marcus Silverbåge, en av dem som utstått påhopp från Ghazale, om hur det kändes att bli kallad ”kokosnöt” på grund av sin hudfärg.
– Han gör det i egenskap av polis. Det är anmärkningsvärt, säger Marcus Silverbåge till Samnytt.
– Rasism är vidrigt! Det har orsakat några av de värsta brotten i historien.
– Och det får aldrig accepteras!
I valrörelsen 2014 lanserade Sverigedemokraterna en valfilm med två SD-politiker som har utländsk bakgrund. Den då 25-åriga SDU-profilen Camilla Jonasson, adopterad från Sydkorea, och 33-årige SD-politikern Marcus Silverbåge.
– Jag är adopterad från Sri Lanka. Jag var bara något drygt halvår när jag adopterades. Mina föräldrar jobbade på Sri Lanka under slutet av 70- och början av 80-talet, så därav min historia, berättar Marcus om sig själv.
Marcus tänker tillbaka på hösten 2014, när han var engagerad i Sverigedemokraterna. Ett parti han idag inte längre är aktiv i, även om han fortfarande står kvar som medlem. Under valrörelsen det året ställde han upp i en valfilm för sitt parti.
– Jag var förtroendevald då. Jag var lite av en ”poster boy” och filmen fick väldigt stor uppståndelse. Det var väl meningen med filmen, att den skulle skapa den debatten. Jag visste med mig att det skulle bli uppmärksamhet, berättar Marcus Silverbåge för Samnytt idag, sju år senare.
Och uppmärksamhet blev det. Verkligen. Många, i synnerhet antirasister, rasade mot att två personer av utländsk härkomst medverkade i en av SD:s reklamfilmer. De upprörda omdömena om filmen haglade. Särskilt Camilla Jonasson översköljdes av hatiska kommentarer.
LÄS MER: Nadim ”Fuck er SD” Ghazale ville bli rikspolischef
”Du är anledningen till att adoptioner borde förbjudas”, ”retarded adoptivbarn”, ”du borde knullas av blattekuk”, ”luder”, ”du borde tvångssteriliseras” och ”jävla kineshora”, löd ett urval av de meddelanden hon fick ta emot på Facebook.
Camilla tvingades till slut stänga av sina sociala medier, till många antirasisters glädje. Även Marcus Silverbåge drabbades och fick ta emot liknande meddelanden.
– Absolut, det fick jag. Kanske inte lika mycket offentligt, men jag hade en öppen FB-sida så det trillade in en hel del kommentarer på Messenger. Det var mycket liknande. Så det fick jag uppleva, säger han.
Han berättar att de kränkande kommentarerna nästan uteslutande kom från invandrare med ursprung i Afrika och Mellanöstern, inte sällan liberaler och personer med vänsteråsikter.
– Jag har aldrig gått ut med detta tidigare, men vågar säga precis som det är nu, säger Marcus.
Förutom det öppna hatet mot de båda SD-företrädarna var det även många politiker och debattörer som irriterade sig på att Camilla och Marcus syntes i SD:s valfilm.
En av dem som i sociala medier deltog i påhoppen på Camilla och Marcus var polisen Nadim Ghazale. Han var då ännu inte medialt känd på samma sätt som idag, men hade jobbat som polis i Borås i åtta års tid.
LÄS MER: Morgan Johanssons stöd till Ghazale efter antisemitism-kritiken: ”Bara att bortse ifrån”
”’Rasism är vidrigt’ (hahahahahahahaha) enligt kokosnötterna på bilden. Vita på insidan men bruna på utsidan”, twittrade han i september 2014 som kommentar till en stillbild ur SD:s valfilm.
Marcus Silverbåge säger till Samnytt att han tycker att det är fel av en polisman att uttrycka sig på det sättet om en annan människa.
– Det tycker jag definitivt. Det är direkt olämpligt att uttala sig på det sättet. Jag tycker inte det är okej att gå på personen och utgå ifrån yttre attribut. Han har fällt en kommentar som dömer mig utifrån min bakgrund och det är fullständigt oacceptabelt kan jag tycka, säger han till Samnytt.
– Han gör det i egenskap av polis. Det är anmärkningsvärt. Jag tycker det är direkt olämpligt att en person i hans position kan få fortsätta.
Marcus konstaterar också att Nadim Ghazales inlägg påminner mycket om den typ av kommentarer han och Camilla fick ta emot på sina Facebooksidor.
– Nivån på den kommentaren är ju densamma som de kränkande kommentarer vi fick utstå i sociala medier. Jag tycker inte att det känns särskilt positivt eller smickrande, säger han.
Marcus Silverbåge ifrågasätter att en person som Nadim Ghazale blivit så pass hyllad, lyfts fram som föredöme och numera är en ”prisbelönt rasismbekämpare”.
– Det är inte bara mig han gett sig på. Han har skrivit flera negativa tweetar om alltifrån antisemitism till dåliga saker om SD och allt möjligt, påpekar Marcus.
– Det är beklagligt att en sådan här person kan få ett forum och få vara sommarpratare i Sveriges Radio. Men någonstans är jag inte förvånad heller. Det är inte första gången SR lyft fram eller lovordat personer som gjort bort sig.
Samtidigt är han tacksam för att Nadim Ghazales twittrande uppmärksammas.
– Det är bra att det kommer fram. Det är ju oacceptabelt. Man ska inte uttala sig på det här sättet på individnivå som han gör, säger Marcus Silverbåge.
Samnytt har tidigare sökt Nadim Ghazale, men han har avböjt att svara på våra frågor.
LÄS MER: Polischefen: Vi har ”absolut” förtroende för Nadim Ghazale
Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.
Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.