Efter att ha fått kontakt på internet med en flerfaldigt brottsdömd sexförbrytare i Göteborg är en 13-årig flicka försvunnen. Polisen har letat efter flickan, Missing people är engagerat, men ingen vet var hon är.
– Hon kan befinna sig på många olika platser, säger Göteborgspolisens presstalesman Hans-Jörgen Ostler till Samnytt.

Det är under torsdagen som 13-åriga flickan från Värmland skolkar från skolan. Istället tar hon tåget klockan 12:20 från Kil mot Göteborg, och kommer fram 14:40.

Tågbiljetten har en man i Göteborg som hon fått kontakt med via internet köpt till henne.

Känd av polisen

Polisen kopplas in och griper mannen som köpt tågbiljetten. Under lördagen anhålls han på sannolika skäl misstänkt för kontakt för att träffa ett barn i sexuellt syfte.

Den misstänkte mannen heter Latif Süleymanov, kommer från Azerbajdzjan, är inte svensk medborgare och är enligt de uppgifter han uppgett för svenska myndigheter 23 år gammal.

Bildkollage: Polisen

Under tisdagseftermiddagen hålls häktningsförhandling mot honom i Göteborgs tingsrätt.

Villkorligt frigiven

Latif Süleymanov är välkänd av polisen då han flera gånger tidigare dömts för brott. Bland annat sexbrott mot barn.

23-åringen döms så sent som hösten 2020 till tre års fängelse för våldtäkt mot barn sedan han drogat och våldtagit en 14-årig flicka som han fått kontakt med via internet.

Den 20 maj i år blir han villkorligt frigiven, trots att han har ett år kvar på fängelsestraffet.

Süleymanov är tidigare även dömd för sexuellt ofredande mot en 13-årig flicka.

Flickan fortsatt försvunnen

Vittnen har sett Latif Süleymanov tillsammans med 13-åringen funder fredagen, innan han greps. Flickan uppges därefter ha setts i Göteborgsförorten Biskopsgården, men ingen vet var hon tagit vägen sedan dess.

Under måndagen genomförde Missing people en akut men resultatlös sökinsats efter flickan. Polisen letar emellertid inte aktivt efter henne.

– Vi har ingen aktiv sökinsats efter flickan i detta nu, och det beror på att vi inte har något sökområde att leta efter flickan i. Sedan söker vi efter flickan på andra vis. Polispatruller i Göteborg är medvetna om att vi letar efter den här flickan, säger Göteborgspolisens presstalesman Hans-Jörgen Ostler till Samnytt.

Frivilligt försvinnande

Polisen tror nämligen att den 13-åriga flickan håller sig undan frivilligt.

– Polisen har tittat på olika platser efter den här flickan med de uppslag vi har haft, och där har vi inte hittat henne. Eftersom det handlar om ett frivilligt försvinnande, vi bedömer att den här flickan inte är utsatt för ett brott och är borta mot sin vilja, så kan hon befinna sig på många olika platser, säger Ostler.

Är det en utgångspunkt som polisen har även när det gäller minderåriga, för det här är en flicka under 15 år?

– Det är bara ett konstaterande. Det är en väldig skillnad om någon är borta mot sin vilja eller ligger skadad ute i terrängen än om någon medvetet håller sig undan. Någon som medvetet håller sig undan kan åka hem till en kompis, gömma sig där, och titta på tv några dagar.

Ostler påpekar också att polisen inte har resurser för att leta igenom hela Göteborg efter en försvunnen flicka.

– Vi måste ha lite indikationer på var flickan kan befinna sig, säger Hans-Jörgen Ostler.

LÄS ÄVEN: DÄRFÖR fick barnvåldtäktsman stanna – trots beslut om utvisning