Trots att mannen har demenssjukdomen Lewy body demens plus epilepsi, afasi och ett obefintligt minne samt sitter i rullstol och inte kan kommunicera, listades han som ha röstat på sitt boende.

I samband med att förtidsröstningen genomfördes på Attendo Skutan i Flemingsberg infördes besöksstopp på boendet. Margareta Erikson, med generalfullmakt över sin man, kunde inte ta sig till boendet den dagen.

LÄS ÄVEN: Äldre i Malmö ratar boende med ’ensamkommande’

– Han vet varken om tid eller rum, säger Margareta Erikson till statstelevisionen.

Hon konstaterar också att mannen hade blivit arg ifall han hade haft vetskap om vad som skett då han var en ärlig person.

Inga problem enligt Attendo

Trots mannens svåra sjukdomar fick hon veta att Ingvar blivit avprickad som röstande. Enligt vårdbolaget Attendo har allt gått rätt och företagets presschef säger sig ha fullt förtroende för Huddinge kommun som arrangerat förtidsröstningen.

LÄS ÄVEN: M-politikern våldtog fyra dementa kvinnor på äldreboende – åtalas

Roger Kilman är chef för valkansliet i Huddinge kommun:

– Det är en speciell situation på ett sådant här boende. Vi känner inte de röstande, så ibland får man luta sig mot boendets kunskap.

– Det är svårt för en röstmottagare att säkerställa huruvida en person kan rösta eller inte. Man tar emot rösten och prickar av, man övervakar ju inte de röstande.

Inget svar på mejl

Margareta Erikson har mejlat chefen på boendet och frågat hur det kan komma sig att hennes man kunnat få rösta, men har inte fått något svar.

– Det beklagar jag, det är inte optimalt. Där har det brustit i kommunikationen med den närstående, säger Attendos presschef Linda Bengtsson.