Nyss aviserades att corona-restriktionerna tas bort den 9 februari. Det följer kort efter att både Danmark och Storbritannien gått före och nu sagt att det får vara nog. Men det är viktigt att inte bli tacksam för till några som ger tillbaka det de själva tog.

Det var såklart hög tid att avsluta restriktionerna. Jag har väl inte gjort någon större hemlighet av att jag anser att hela corona-hetsen har varit absurd, överdriven, panikartad och en gigantisk masspsykos världen över. Det har jag gett uttryck för här men även på min Facebook-sida.

Ja, det finns såklart utsatta och sköra personer som drabbats hårt av viruset. Det finns de som på grund av eller som en följdeffekt av även dött av det. De officiella siffrorna säger över 16 000 men när definitionen är de som avlidit inom 30 dagar efter att de testats positivt för covid-19 inkluderar därmed personer som dör med covid-19 men av andra skäl kan man ifrågasätta även den siffran.

Men oavsett vad man faktiskt anser om corona, dess allvarlighet eller de åtgärder som Sverige eller andra länder vidtagit är det väldigt viktigt att inte känna tacksamhet för att man fått tillbaka de friheter man nyss hade. I ett valår är det såklart tacksamt för sittande regering att kunna avsluta restriktionerna. Garanterat är det flera som då känner en tacksamhet till regeringen. Men som bekant var det regeringen som införde restriktionerna. På samma sätt som man inte bör vara tacksam till en tjuv som lämnar tillbaka det ha stulit ska vi inte heller vara tacksamma till en regeringen som avslutar sina egna restriktioner över befolkningen.

Restriktionerna har dessutom inte bara varit irriterande utan direkt skadliga; för ekonomin, för enskilda näringsidkare speciellt inom restaurangbranschen och inte minst för alla i behov av vård, t.ex. livsavgörande operationer som fått vänta, kanske med katastrofala följder. Utöver det har miljarder av svenskars pengar gått till meningslösa PCR- och antigen-test och nystartade företag som tjänat massor på det hela.

Helomvändning

En annan aspekt av detta är det väldigt underhållande helomvändning som alla gör så fort makten säger åt dem att det är ok. Min bror Ted skrev ett inlägg om detta på Facebook, som är värt att återge:

Den 1 februari, idag, slopade Danmark munskyddskravet som landet levt med sedan länge nu. Från en dag till den nästa, egentligen från den ena sekunden till den andra, var kravet borta.

I princip varenda själ i landet gick från att bära mask, till att inte bära mask. Personer som en dag skrek högljutt åt någon om denne ej burit mask, bär själv inte mask dagen efter. Är viruset borta? Icke. Viruset finns minst i samma omfattning idag som igår, troligen mer.Vad säger det om folk i allmänhet?

Att de lyder. De lyder blint, utan eftertanke, förnuft, resonemang eller, gud förbjude, att de ifrågasätter påbud från ovan. För det handlar inte om virusets närvaro. Hade de brytt sig ett uns om det, hade de fortsatt att bära mask.

Men tydligen är det nära nog ingen som anser att viruset är så problematiskt som media och politiker framhållit att det är. Vad är annars förklaringen till att alla struntar i det som var så oerhört viktigt igår?

Folk gör som de blir tillsagda, de tänker inte själva, vågar ej ifrågasätta, orkar inte sätta emot när makten sagt sitt, när den sociala pressen ökar. Beteendet med maskbesatthet ena dagen och masklikgiltighet nästa dag är ett tydligt bevis för det.

Ett beslut är alltid en enskild tidpunkt såklart men hur kort tid sedan var det inte som regering och myndigheter stod och förklarade på en av de otaliga presskonferenserna om hur allvarligt viruset är? Om en tredje dos? Om behovet av vaccinpass? En vecka sen kanske?

Fascinerande utveckling

Det vi sett under dessa två år med corona är en skrämmande uppvisning i hur snabbt i princip hela världen kan förmås acceptera drakoniska åtgärder med massivt förtryck mot sina egna befolkningar. Det är hjärntvätt på global skala där Australien, Österrike, Storbritannien och några länder till stod ut mest i vansinnet. Hyckleriet lyste dessutom igenom igen när de länderna inte fick någon kritik av några andra länder, eller organisationer, som i andra fall är snabba på att fördöma repression och förtryck.

Repressionen i västliga länder som följde av corona förstärktes dessutom av den egna befolkningen, som snabbt blev totalt hjärntvättade och försvarade förtrycket mot dem själva och i vissa fall till och med ville ha mer. Det var fascinerande att se. Acceptansen för restriktionerna var höga, för vaccinpass likaså. Det staten sa trodde och lydde folk.

Ibland frågar sig folk hur diktaturer kan uppstå. Hur sådana förtryck kan existera och fortleva. Nu vet vi – corona visade att det går väldigt snabbt när folk inte tänker efter själva.

Det är såklart bra att restriktionerna nu tas bort men de psykologiska effekterna av vetskapen att det går så snabbt och enkelt att skapa masshysteri försvinner inte. Det positiva nu är att vi kanske kan fokusera på de reella problem vi har i Sverige, som Socialdemokraterna helst inte pratar om, exempelvis massinvandringen och energipriserna.

Låt oss fokusera på det nu fram till valet.