Att det bildas köer på Systembolaget inför storhelgerna är inget ovanligt men med pandemirelaterade påbud från regering och myndigheter om att hålla långa smittskyddsavstånd och föreskrivna maxantal kunder i butiker har det svenska köandet nått en helt ny nivå.

Ingen vill vara utan öl och nubbe till sillen och potatisen på midsommar. I det svenska semesterparadiset Visby på Gotland ringlade under torsdagen kön till Systembolaget tålmodigt och i god ordning 400 meter lång.

– Jag är otroligt imponerad av våra kunder, sade butikschef Jesper Lagerberg på Systembolaget i Visby i en uppskattande kommentar till Hela Gotland.

Infödda gutar och semestrande ”fastlänningar” rapporteras ha hållit bra sams i kön som sträckte sig ut genom Systembolagsbutikens dörrar vid Östercentrum, vidare förbi Märtas Café och bort till övergångstället vid Solbergabadet.

Inne i butiken fick max 42 kunder befinna sig samtidigt. Försäljningen rapportera ha gått bra och lagren varit välfyllda – ingen som hamnade långt bak i kön ska ha fått vända om tomhänt.