polis-gäng

Foto: AleWi, CC0 / faksimil Youtube

Inrikes

Näringslivet kräver hårdare tag mot brottsligheten

Publicerad 2/26/2021
Annons

I ett gemensamt upprop riktar sig flera profiler direkt till statsminister Stefan Löfven (S) och kräver krafttag mot kriminaliteten. Med detta vill man göra en markering om att det får vara nog och att regeringen måste visa att man lyssnar till näringslivet. Samtidigt varnar man för konsekvenserna av att bilden av Sverige som ett tryggt land raseras.

Bakom uppropet står bland annat Stockholms Handelskammare, Securitas vd Carl Dahlén, Cevian Capitals vd Christer Gardell, Lundbergs fastigheters vd Louise Lindh, Vinges vd Maria-Pia Hope, Apoteas vd Pär Svärdson, Tres vd Haval van Drumpt, Elektas ordförande Laurent Leksell och Folksams koncernchef Ylva Wessén.

LÄS ÄVEN: Näringslivet oroas över Sverigebilden – kriminaliteten hotar svensk export

Enligt Andreas Hatzigeorgiou, vd för Stockholms handelskammare, finns en hög vilja inom näringslivet att gemensamt hitta konstruktiva lösningar på problemen och med uppropet sträcker man ut en hand för att hjälpa och stötta i arbetet mot kriminaliteten.

Brottsligheten hett ämne i näringslivet

– Brottsligheten är en av de mest diskuterade frågorna i näringslivets toppskikt, säger Andreas Hatzigeorgiou till Dagens Industri.

Man är bekymrade över den grova brottslighet som håller på att rota sig och riskerar att skapa en ond spiral som skadar företagens möjligheter att generera jobb.

– Samtidigt är initiativet en markering. Nu får det vara nog. Regeringen måste visa från högsta nivå att man lyssnar till näringslivet.

Måste kunna lita på lagen

Vidare menar Hatzigeorgiou att såväl medborgare som företagare måste kunna lita på att kriminella lagförs och att straffen är proportionella mot den skada de orsakar.

LÄS ÄVEN: Ekonom varnar för den skenande brottsligheten: ”Kan sänka Sverige som land”

Han varnför för konsekvenserna om Sveriges internationella trygghetsrykte monteras ned.

– I den knivskarpa konkurrensen om talang och kapital är det trångt i toppen. Det räcker inte med att vara ledande på ett eller två områden. Vi måste också vara främst på att leverera trygghet och säkerhet.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
752Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons