avspärrning

Foto: Fotoakuten.se

Inrikes

Näringslivet oroas över Sverigebilden – kriminaliteten hotar svensk export

Publicerad 2/9/2020
Annons

Det svenska näringslivet oroar sig nu över Sverigebilden. Personer på tunga positioner säger till TT att alla bombdåd och skjutningar riskerar att hota svensk konkurrenskraft.

Många svenska industrijättar och stora företag måste kunna attrahera spetskompetens från hela världen för att kunna klara sig i den globala konkurrensen. Enligt högt uppsatta direktörer kommer det uppdraget bli allt svårare om Sverigebilden fortsätter påverkas negativt.

LÄS ÄVEN: Ekonom varnar för den skenande brottsligheten: ”Kan sänka Sverige som land”

– Det är viktigt med en samlad bild av att Sverige är ett tryggt och bra samhälle, säger AB Volvos koncernchef Martin Lundstedt till TT.

Svårt att säkra tryggheten

För att kunna locka internationell kompetens till Sverige, och fortsätta upprätthålla landets välstånd, krävs bland annat bra skolor och boendemiljö. Men allra viktigast för många är att kunna säkra tryggheten.

Bilden av Sverige som ett tryggt land utmanas emellertid av eskalerad grov brottslighet så som bombdåd, knivattacker, bilsprängningar, personrån och skjutningar.

LÄS ÄVEN: Skjutningarna och sprängningarna riskerar påverka näringslivet negativt

Tidigare i veckan sprängdes en bil på Volvo Cars parkering i Torslanda. Ingen människa kom till skada men polisen utreder det hela som allmänfarlig ödeläggelse.

Kriminaliteten skrämmer iväg

AB Volvos koncernchef menar att rapporteringen om all kriminalitet i Sverige skrämmer iväg personer som de behöver locka till Sverige.

– Vi anställer folk från andra länder. De ställer samma frågor som vi svenskar gör när vi ska flytta till exempel till Brasilien eller något annat land. ”Hur fungerar det här, är det säkert, var ska barnen gå i skolan?” Då kan du tänka dig när de läser om Göteborg och googlar vad som skrivs i USA om Sverige. Det hjälper definitivt inte oss, säger Martin Lundstedt.

Myndigheternas åtgärdsprogram bristfälliga

Tom Erixon, VD för Industrikoncernen Alfa Laval vars huvudkontor ligger i Lund/Malmö-regionen, tycker att bilden av regionen ”börjar bli problematisk”.

– I den här regionen har vi levt med den här problematiken en längre tid än i många andra delar av Sverige. Åtgärdsprogrammen har inte förmått hantera det här. Där vi befinner oss nu är ingen överraskning, säger Tom Erixon.

Alfa Laval har inte ännu haft svårt att attrahera utländsk personal men det går i den riktningen. Erixon menar att det inte är någon fördel att Malmö ser ut som det gör när personer ska bestämma sig för om det är en bra idé att flytta dit eller inte.

Börje Ekholm, VD på Ericsson, säger till TT att han är oroad över att en råare kriminalitet kan slå mot svenskt konkurrenskraft och påverka Sverige negativt som exportland. AB Volvos koncernchef Martin Lundstedt håller med honom.

LÄS ÄVEN: Kriminaliteten ett hot mot Sveriges konkurrenskraft och välstånd

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons