Efter att framgångsrikt ha skickat sonden Perseverance till Mars siktar nu NASA på att åka till Venus. Där ska man bland annat försöka ta reda på ifall det en gång funnits ett hav på planeten.
NASA planerar att skicka två rymdsonder till Venus mellan 2028 och 2030. Där ska planetens atmosfär och geologi undersökas. Senast den amerikanska rymdstyrelsen åkte till Venus var för tre decennier sen, rapporterar TT.
– De här två systerexpeditionerna syftar båda till att förstå hur Venus blev en infernoliknande värld, där bly smälter vid ytan, säger den nytillträdde Nasa-chefen Bill Nelson.
LÄS ÄVEN: För första gången någonsin – ljudupptagning från Mars
Det första projektet, DAVINCI+, ska djupanalysera Venus täta atmosfär. En sond kommer att skickas ner genom atmosfären och dess svavelsyramoln för att mäta förekomsten av ädelgaser och andra grundämnen och ta reda på hur atmosfären bildades. Man ska även försöka fastställa om det en gång fanns ett hav på planeten och ta de första högupplösta bilderna på Venus unika geologiska terräng.
I projekt nummer två, VERITAS, ska en sond i omloppsbana runt Venus kartlägga planetens yta för att fastställa dess geologiska historia. Med en sorts radar och infraröd strålning ska den bland annat ta reda på om det finns aktiva vulkaner på Venus och om det sker jordbävningar.
Åtta miljarder
Kostnaden för de två projekten beräknas uppgå till en miljard dollar eller drygt åtta miljarder kronor. Även Tyskland, Italien och Frankrike medverkar i projektet.
– Det är häpnadsväckande hur lite vi vet om Venus, men de sammanlagda resultaten av dessa expeditioner kommer att ge oss svar om allt från molnen, till vulkanerna och enda ner till dess kärna, säger Tom Wagner, forskare vid Nasa.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.