NASA och USA:s energidepartement har nyligen testat en liten fissionsreaktor kallad KRUSTY (Kilowatt Reactor Using Stirling Technology) i Nevadaöknen. Reaktorn är en möjlig energikälla för framtida rymdresor, även bemannade sådana, till Mars, enligt Digital Trends.

Reuters rapporterar att initiala tester av systemets komponenter som gjorts i vakuum-miljö har lett till planer för helhetstest i mars. Enligt Lee Mason från NASA kommer det innebära att teknologin är redo för att utvecklas för rymdresor.

Tidigare har NASA använt termoelektriska generatorer som använder värme från naturligt radioaktiva element i projekt som Cassini-rymdskeppet och Curiosity. Det senaste testet är annorlunda då det använder aktiv fission – bokstavligen att slå itu atomer – för att driva kolvarna för en mer effektiv konversion.

NASA har inte testat aktiv fission sedan 60-talet enligt Space.com. Prototypen använder en uran 235-reaktor och är ungefär lika stor som en toalettrulle.

[soliloquy id=”215210″]

Effekten sträcker sig mellan 1 kilowatt (KW), ungeär för tillräckligt för en köksapparat, till 10 KW. En resa till Mars kräver cirka 40 KW så NASA kommer troligen behöva skicka fyra eller fem stycken på ett sådant uppdrag.

– Mars har en svår miljö för energisystem, med mindre sol än jorden, väldigt kalla nattemperaturer och mycket intressanta sandstormar som kan vara i veckor eller månader och omsluta hela planeten, sa Jurczyk.

Reaktorn kan vara igång i upp till tio år och ge energi till livsuppehållande system på Mars, ladda upp rymdbilar och annan utrustning och till och med konvertera is till användbart bränsle. Utan att behöva förlita sig på solenergi kan reaktorn eliminera oro över ihållande sandstormar och att ransonera energi under nätterna.

Enligt Lee Mason kan teknologin så småningom utvecklas till hundratals kilowatt eller till och med megawatt.