Enligt en granskning har åtta av elva utredningar lagts ned. Det främsta skälet sägs vara att man inte har tillgång till bland annat brottsplats och vittnen. Vad som sker med dessa individer i stället är oklart.

Sedan september har tolv kvinnliga IS-terrorister utvisats till Sverige från kurdkontrollerade fångläger i nordöstra Syrien. Här har elva av dessa varit anhållna och delgivits misstanke om krigsförbrytelser. Åtta av utredningarna har lagts ned. Vad de misstänkta krigsbrotten handlat om vill inte åklagarna svara på.

LÄS ÄVEN: Ytterligare två IS-terrorister utvisas till Sverige

Enligt kammaråklagare Hanna Lemoine, som lett tre av förundersökningarna, är det svårt att utreda denna typ av brott då man inte har tillgång till brottsplats, vittnen och målsägande.

– Efter att vi hållit förhör med de personer i utredningar som jag har haft, och i vissa fall har vi kompletterat utredningen så har jag sedermera gjort bedömningen att det inte varit möjligt att gå vidare med de här utredningarna och jag har då lagt ner dem, säger hon till statsradion.

LÄS ÄVEN: Vänsterpartiet: IS-terrorister måste behålla medborgarskapet

Men det pågår ett internationellt samarbete för att kartlägga Islamiska statens brott, tillägger hon.

– Vi vet att det än idag pågår bevisinsamling och analys av bevisning, och det är någonting som kan leda förundersökningar vidare, eller som i vissa fall kanske kan väcka nya misstankar vid något tillfälle mot någon person, säger hon.

100 kvinnor

Resterande tre utredningar som fortfarande pågår gäller kvinnor som anlänt till Sverige relativt nyligen.

Totalt beräknas omkring hundra kvinnor ha rest från Sverige till Syrien sedan 2012 för att ansluta sig till bland annat den muslimska terrorgruppen Islamiska staten. Ofta har de också flera barn.