Tomas Åberg Joakim Lamotte 5
Inrikes

Näthatsgranskaren vill fängsla Lamotte för bevakningen av honom

Publicerad 4/23/2021
Annons

Medborgarjournalisten Joakim Lamotte har uppdaterat sina följare om den pågående rättsprocessen i vilken han åtalas för grovt förtal efter att ha ifrågasatt hur statstelevisionen ”gör reklam för en djurplågare”. Nu framgår det att den så kallade Näthatsgranskaren Tomas Åberg kräver att Lamotte ska straffas med fängelse för sin granskande journalistik.

Samnytt har tidigare rapporterat om handlingar från Göteborgs tingsrätt av vilka det framgår att Åberg vill förbjuda att uppgifter om hans bakgrund som misstänkt djurplågare tas upp i domstol.

LÄS ÄVEN: Näthatsgranskarens krav till domstolen: Håll tyst om sanningen

På fredagsmorgonen publicerade Lamotte ett Facebookinlägg för att berätta att rättsprocessen har inletts i Göteborgs tingsrätt. Åberg har stämt Lamotte på 70 000 kronor för grovt förtal och partnerna har den här veckan träffats i ett förberedande möte.

Enligt Lamotte har Åberg yrkat att ingen sanningsbevisning får föras i den kommande rättegången – men det önskemålet avslog närvarande domare.

Jag kommer alltså få möjlighet att under huvudförhandlingen lägga fram bevis som berättar sanningen om varför jag har gjort mina granskningar. Detta är en delseger för mig eftersom djurplågaren under lång tid försökt få rätten att bortse från den bevisning som jag presenterat.

– Joakim Lamotte

Åberg vill fängsla Lamotte

Åberg har genom sin advokat yrkat att Lamotte ska straffas med fängelse för sin granskande journalistik. Lamotte skriver på Facebook att han undrar om vi lever i en diktatur där journalister riskerar att låsas in för att de skriver sanningen.

Lamotte: ”Målet är alla ska få sina domar omprövade”

Vidare framför Lamotte att han kommer göra allt som krävs för att besegra Åberg. Detta för att sedan se till att alla som har dömts för förtal efter att ha delat Lamottes inlägg om Åberg ska få sina domar omprövade.

LÄS ÄVEN: Delade Joakim Lamottes reportage om ’näthatsgranskaren’ på Facebook – döms för förtal

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons