➤ Samtliga kurvor pekar uppåt. Orsakerna till utvecklingen har man dock inte svar på utan menar att mer forskning krävs.
På onsdagen släpptes den nationella trygghetsundersökningen från Brottsförebyggande rådet. Av de omkring 12 000 personer i åldrarna 16-79 som intervjuats uppger närmare 16 procent att de under 2016 drabbades av ett eller flera brott i kategorierna misshandel, hot, sexualbrott, personrån, bedrägeri eller trakasserier.
“Brott mot enskild person” ligger på den högsta nivån sedan mätningen började 2006. För 2015 ligger andelen på 13,3 procent.
Ge bort Samnytt PLUS i julklapp! 🎄🎅
Överraska någon med en prenumeration på Samnytt Plus. Den perfekta julklappen för den som värdesätter ocensurerad journalistik.Det är i synnerhet bedrägerier, sexbrott och trakasserier som ökar. Bedrägerier drabbas främst medelålders män av medan unga kvinnor utsätts för sexbrott och trakasserier; 14 procent av kvinnor i åldrarna 16-24 uppger sig ha utsatts för någon typ av sexbrott under 2016 – en ökning med nio procent jämfört med 2015.
De flesta brott som omfattas av mätningen polisanmäls aldrig. Då det gäller sexbrott anmäldes bara elva procent.
Många kvinnor, 31 procent, känner sig även otrygga i allmänhet.
Drygt sex av tio personer har stort förtroende för rättsväsendet som helhet och för polisens sätt att bedriva sitt arbete.
“Att människor undviker att anmäla brott för att de har uppfattningen att polisen inte kan göra något är ytterst allvarligt. Det är en högt ljudande larmsignal till landets politiker och Polismyndigheten”, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.