Nato-bossen: ”Européerna kommer få betala priset för kriget”
Foto: Nato

Natos medlemsländer måste öka sin vapenproduktion för att fortsätta stödja Ukraina i kriget mot Ryssland. Det meddelar militäralliansens ledare Jens Stoltenberg. Samtidigt kommer européerna tvingas betala notan för krigandet.
– Vintern kommer och det kommer bli tufft för oss alla, säger han.

Det är i en intervju med Reuters som Natos generalsekreterare kommenterar kriget i Ukraina och det ryska beslutet om partiell mobilisering. I synnerhet bemöter han president Putins varning till väst om att Ryssland kommer ”använda alla medel som står till vårt förfogande”, syftandes på kärnvapen, om Rysslands ”terriroriella integritet hotas”.

– Det här är en farlig och ansvarslös kärnvapenretorik. Den är inte ny. Han har gjort det många gånger tidigare. Han vet mycket väl att ett kärnvapenkrig aldrig ska utkämpas och inte kan vinnas, kommenterar Stoltenberg och varnar:

– Det skulle få konsekvenser för Ryssland de aldrig tidigare skådat. Därför har Nato utökat sin militära närvaro, i synnerhet i den östra delen av alliansen, för att undanröja allt utrymme för missbedömningar eller misstolkningar i Moskva.

LÄS ÄVEN: Ryssland mobiliserar – Putin: ”Vi utsätts för kärnvapenutpressning”

Ökad vapenproduktion

USA och dess Nato-allierade har skickat vapen för motsvarande närmare 400 miljarder kronor till Ukraina. Syftet är att understödja kriget mot Ryssland och de separatister som utropat självständighet från Ukraina.

Vapenleveranserna har påtagligt tömt militäralliansens depåer av vapen och ammunition, konstaterar Stoltenberg. Han vill därför skala upp produktionen och Nato kommer i närtid hålla möten för att diskutera frågan.

– Vi för intensiva samtal med vapenindustrin, säger han.

– Vi kommer diskutera hur vi kan öka produktionen, som vi gjorde under coronapandemin när världen skalade upp produktionen av nya vaccin. Det här handlar om vapen som vi tillverkat under många många år.

Jens Stoltenberg betonar samtidigt behovet av att Nato-länderna kraftigt ökar sina militära anslag. Flera medlemsländer, däribland Tyskland, Italien, Kanada och Spanien, har länge legat långt under de två procent av BNP i militära anslag som Nato kommit överens om som målsättning.

– Vi måste betrakta målet att satsa två procent av BNP som ett golv snarare än ett tak, säger generalsekreteraren.

Pekar ut Kina som ett hot

Enligt Jens Stoltenberg finns det en väldigt enkel och snabb lösning på kriget i Ukraina.

– President Putin kan avsluta det här kriget genom att dra tillbaka sina styrkor och sluta invadera ett annat land, säger han.

Nato-ledaren undviker emellertid att kommentera om tillbakadragandet även gäller Krimhalvön, och vilken framtida status han ser för de båda utbrytarrepublikerna Donetsk och Luhansk.

Samtidigt ser han att Nato har ett nytt växande hot vid horisonten: Kina. Han påpekar att Kina har gemensamma övningar och patrullerar tillsammans med Ryssland i Stilla havet.

– Kina har inte fördömt invasionen av Ukraina, och det vi sett över flera års tid är närmare samarbete mellan Ryssland och Kina, konstaterar Stoltenberg.

– Det här ökar vikten av att de Nato-allierade står enade och inser att Kina är en av de säkerhetsutmaningar vi möter idag och i framtiden.

Europa måste betala priset

Stoltenberg betonar flera gånger att Nato är en ”försvarsallians” som ”inte söker konfrontation med Ryssland”.

– Men vi stöder självklart Ukraina så de kan försvara sig själva. Det är en moralisk plikt vi har, menar han.

Och att krigandet leder till svåra ekonomiska konsekvenser för Europa är något européerna måste acceptera, enligt Nato-ledaren. Enligt honom är alternativet, att inte stödja Ukraina, betydligt värre. För om Ryssland vinner befarar han att Putin kommer invadera fler länder.

– Européerna kommer betala priset för kriget. Vi betalar priset. Vi är inte en del av kriget, men kriget har konsekvenser för oss alla med stigande gaspriser, matpriser och inflation.

– Vintern kommer och det kommer bli tufft för oss alla. Men lösningen är inte att backa undan och sluta stödja Ukraina, utan lösningen är snarare att kliva fram och öka stödet till Ukraina ytterligare. Det är den enda smärtsamma vägen till en fredslösning i Ukraina, säger Jens Stoltenberg.

LÄS OCKSÅ: Nato: ”Ukraina kommer att segra”

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.