Natoflyg från Ungern hjälpte Försvarsmakten till Gotland
Foto: Emy Åklundh/Försvarsmakten

Försvarsmakten tog i fredags hjälp av militäralliansen Natos ”Heavy Airlift Wing” för att snabbt flytta Beredskapsenheten från Norrbottens regemente (I 19) i Boden till Gotland. Det skriver myndigheten på sin hemsida.

Heavy Airlift Wing är ett samarbete för lufttransporter som USA och nio andra Natoländer ingår i. Dessutom anlitar Sverige och Finland lufttransportresurser från samarbetet.

Trots att flygplanen i ”Heavy Airlift Wing” officiellt administreras av Nato så är Sverige det land som efter USA äger flest flygtimmar på de tre transportplanen av typ Boeing C-17 Globemaster III som de tolv länderna delar på.

Under fredagskvällen landade det C-17-plan Sverige anlitat i Visby på Gotland. Fler delar av beredskapsstyrkan anlände senare under natten med Gotlandsfärjan. Anledningen till att styrkan flyttades till Gotland är att Ryssland av många pekas ut som ett större militärt hot mot Sverige än vanligt med tanke på spänningarna mellan Ryssland och Nato-länderna rörande i synnerhet Ukraina.

– Det behöver inte betyda något ökat hot, men vi anpassar oss alltid efter rådande situation, kommenterar Försvarsmaktens insatschef Michael Claesson.

Flygplanen är stationerade i Pápa i Ungern. Foto: Emy Åklundh/Försvarsmakten

Stationerade i Ungern

Heavy Airlift Wing är stationerat på flygbasen i Pápa i västra Ungern. Flygbasen utsågs 2007 som en ”Main Operating Base” (MOB), i enlighet med amerikansk militärdoktrin. Enligt USA:s militär definieras en sådan bas som ”en anläggning utanför USA och dess territorium med permanent stationerade operativa styrkor och robust infrastruktur”.

I samband med att flygbasen Pápa utsågs till MOB stationerades de tre C-17-planen på basen för Natos räkning. Två år senare formades ”Heavy Airlift Wing” som är öppet för Natos medlemsstater och militäralliansens allierade.

”Heavy Airlift Wing” används regelbundet vid olika internationella uppdrag och insatser. I höstas användes de tre planen för att flyga ut afghaner från Afghanistan efter talibanernas maktövertagande där.

Foto: Nato/Livia Majercsik

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.