Ni har säkert sett polisen i Järva som gick ut i en appell på Facebook med titeln ”Det har gått för långt” efter att några ungdomar dragit vapen mot personal i en cafeteria. Jag har fått videon skickad till mig av flera och till slut tittade jag på den. Men istället för att ivrigt dela vidare och hylla vad som sägs i klippet, reagerade jag tvärtom.

Polismannen menar säkert väl men tyvärr blir budskapet han förmedlar mer eller mindre exakt allt som är fel med dagens kriminalpolitik, eller dagens Sverige för den delen. För vad säger han egentligen?

Först säger han ”unga män” men ändrar sig direkt efter till ”unga pojkar”. Sen tilltar kavalkaden av floskler som närmast påminner om vänsterns älsklingsförklaringar.

”Vilsna relationer”
Förklaringen till våldsbeteendet påstås vara ”vilsna i relationerna till varandra”, ”machokulturen” samt ungdomarnas ”egna rädslor”. Polismannen återkommer till den unga männens/pojkarnas oförmåga att ”hantera deras relationer”. Sen vädjar han till, får vi anta, invandrarna i bland annat Järva att tipsa om eventuella illegala vapen eftersom personen som har ett sådant vapen ”lever i fara” (men inte personen på andra änden av vapnet).

Polismannen avslutar sin appell med ”hellre två år på kåken än för evigt i en kista”.

Hört det förut
Hela fokuset är, som nästan alltid, på de stackars kriminella invandrarna. De är rädda och vilsna stackare, är budskapet.

Var har vi hört det förut? Jo, överallt de senaste 40 åren när socialsekreterarna ska ut och bekämpa gängen och kriminaliteten. Det är ungefär samma inställning som de blårödgröna i Stockholms stad förmedlade alldeles nyss, rörande hur de ska hantera återvändande terrorister:

Samma gamla skåpmat
Jag är ledsen att jag inte sjunger med i kören av hyllningar till polisvideon, men det enda jag ser när jag tittar på klippet är defaitism, vekhet och mer av samma gamla dammiga åtgärder och förklaringsmodeller som satt oss i denna sits från början.

Polismannen avslutar såklart med att han ”Hoppas ni för en god ton i kommentarsfälten”.

För gud bevare oss för dålig stämning.