SD:s placering i opinionsmätningarna skiftar mellan första och tredje plats. Trots att partiet kan bli störst får SD-ledaren Jimmie Åkesson inte vara med i SVT:s och TV4:s statsministerdueller.

– Vad SVT inte verkar förstå är att det finns tre block i svensk politik och därmed tre statsministerkandidater, säger Jimmie Åkesson.

Enligt Anne Lagercrantz, divisionschef på SVT Nyheter, har man i år valt att fokusera på företrädarna för de två största partierna som aspirerar på att bli statsminister; Kristersson och Löfven.

– De får gott om utrymme att förklara sin politik och granskas på samma sätt.

På TV4 hänvisar Viveka Hansson, programdirektör för nyheter och samhälle, till att statsministerduellen av tradition har varit en duell mellan de två troliga statsministerkandidaterna. Hon menar också att de flesta politiska bedömare sätter Annie Lööf (C) på tredje platsen till posten.

– Med det sagt, om övriga partier skulle svänga och säga att de tänkte stötta en SD-ledd regering, skulle läget bli ett annat. Då skulle han sannolikt bjudas in av såväl oss, som Expressen TV och SVT. Men nu säger de tvärtom. Och då är han ju ingen trolig statsministerkandidat.