Maja Fjaestad (S), statssekreterare hos socialminister Lena Hallengren. Faksimil Twitter / Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Inrikes

Nej till utökade öppettider på Systembolaget

Publicerad 2/12/2022
Annons

Långa köer till Systembolaget är en vanlig syn, framför allt inför storhelger. Detta har det statliga monopolets ledning nyligen försökt råda bot på med ett förslag om utökade öppettider på lördagar och ökad möjlighet till hemleverans. Förändringen skulle kräva ett riksdagsbeslut men nobbades redan på förslagsnivå av Socialdepartementet.

Utifrån omvärldsförändringar i termer av exempelvis öppettider generellt och bolagets legitimitet finns behov av att i vissa butiker utöka öppettiderna på lördagar till senare än klockan 15”, uppgav Systembolagets ledning i september förra året vid en så kallad ägardialog med Socialdepartementet.

Ägardialogerna är återkommande möten mellan det statliga monopolet Systembolaget och Socialdepartementet där aktuella frågor lyfts och diskuteras. Denna gång ville Systembolaget utöka möjligheten att handla på lördagar samt kunna erbjuda hemleverans av alkohol utanför butikernas öppettider, något som många kunder efterfrågat.

Sådana förändringar kan butiker normalt besluta om själva men enligt särbestämmelser om alkoholvaror krävs ett riksdagsbeslut för Systembolaget. Ledningen ville därför att Socialdepartementet skulle ta frågan vidare till riksdagen. Men så blir det inte. Statssekreterare Maja Fjaestad (S), en av socialminister Lena Hallengrens närmaste medarbetare, vägrade föra frågan vidare till demokratiskt ställningstagande.

LÄS ÄVEN: Nära halv kilometer kö till Systembolaget

”Omyndigförklarar svenska medborgare”

Fjaestad vill inte ställa upp på intervju med media. Hon skickar istället en skriftlig kommentar, där hon säger att förslagen ”skulle medföra ökad tillgänglighet, vilket utifrån ett folkhälsoperspektiv inte är önskvärt”. Därmed är frågan avslutad. Systembolagets presschef, Maria Frändegård, uppger att bolaget nu inte kommer att gå vidare med planerna. Fjaestads personliga/partipolitiska åsikt styr och medborgarna får inte genom sina representanter i riksdagen säga sitt.

Oliver Rosengren (M), kommunalråd i Växjö, vill se en mer liberal alkoholpolitik och är kritisk till Socialdepartementets inställning.

– Regeringen omyndigförklarar svenska medborgare när man har den här moralistiska och omoderna inställningen. Det rimliga är att man låter myndiga personer ta egna vuxna beslut. Det kan man klara i andra länder. Det kan vi klara av i Sverige också, säger han till SVT.

Nykterhetsorganisationen IOGT-NTO är dock nöjda med beslutet.

– Jag tycker det är positivt att regeringen säger nej. Vi har begränsade öppettider på Systembolaget av en anledning och det är att ju mer tillgänglig alkoholen blir desto mer ökar skadorna i samhället, säger organisationens riksordförande, Lucas Nilsson.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
844Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons