vindkraft-625282

Bild: Flickr.

Inrikes

Nej till vindkraftspark i Söderhamn – kommunen lägger in veto

Publicerad 2/2/2022
Annons

Kommunfullmäktige i Söderhamn fattade häromdagen beslutet att säga nej till den kustnära vindkraftspark som invånarna sedan planerna blev kända har protesterat mot. Beslutet möjliggjordes efter att flera partier inför höstens val bytt fot i frågan.

Sedan en tid tillbaka finns ett folkligt initiativ i Söderhamn för att stoppa de invasiva vindkraftsparker som planerats byggas vid Storgrundet och Gretas klackar. Bland annat har krav på en folkomröstning rests.

Under trycket från invånarna och rädsla för att förlora väljarstöd i höst har flera partiet nu vänt i frågan, från ja till nej. Bland dessa finns styrande Centerpartiet och oppositionspartiet Socialdemokraterna.

Samtliga partier i fullmäktige står därmed bakom att kommunen lägger in sitt veto mot vindkraftsutbyggnaden vid Storgrundet. Centerpartiet reserverade sig däremot mot beslutet att även använda vetorätten för att stoppa vindkraftsplanerna vid Gretas klackar, detta med hänvisning till att dessa inte är att betrakta som kustnära.

Man föregriper därmed folkomröstningen och det är nu oklart om den ändå blir av. Hos folkinitiativet finns ändå en önskan om att en folkomröstning ska hållas då den är ämnad att tydligare ta ställning mot inte bara de nu aktuella vindkraftsplanerna utan också andra eventuella framtida sådana.

Den kommunala vetorätten mot vindkraftsutbyggnad ställer till det för regeringen och dess energipolitiska omställning av Sverige från fossilkraft och kärnkraft till det man kallar hållbar och förnybar kraft. Krav har rests på att det kommunala självbestämmandet ska avskaffas här så som det tidigare gjorts beträffande mottagande av migranter när kommunala nej satte käppar i hjulen för regeringens expansiva migrationspolitik.

Samnytt har i en dokumentärserie granskat de konsekvenser vindkraftsutbyggnaden får på lokalsamhällen ute i landet, bakom de politiska parollerna om ”grön omställning” och ”klimatsmart framtid”.

Läs alla artiklar på Samnytt om vindkraft HÄR.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
658Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons