En person i skånska Broby föll så illa att denne bröt ryggraden. Men någon ambulanstransport till sjukhus blev det inte. Två gånger fick personen nej.

Vid det första larmet skickades en ambulans ut och personalen kunde konstatera att personen skadat sig så illa att denne inte kunde resa sig. Men någon transport till sjukhus blev det inte. I stället hjälptes den skadade bara i säng.

Föll illa ytterligare en gång

När personen senare skulle gå på toaletten i sitt skadade tillstånd resulterade det i en ny fallolycka. Personen föll framstupa och skadade bland annat ansiktet med blödningar från näsan.

Ambulans påkallades åter men inte heller den här gången beviljades någon transport till sjukhus. Allt ambulanspersonalen – samma som vid det färsta besöket – kan erbjuda är att hjälpa den svårt skadade in i sin sambos bil för att de själva sedan ska ta sig till sjukhus.

Hjälp först vid tredje larmsamtal dagen efter

Personen avböjer den hjälpen på grund att smärtorna är för starka för att klara av en resa i vanlig personbil och lämnas då kvar i hemmet. Natten går och personens tillstånd förvärras varför ambulans på morgonen tillkallas en tredje gång.

Denna gång är det ett nytt skift ambulanspersonal som anländer och i motsats till nattens säger man ja till att transportera den skadade till Centralsjukhuset i Kristianstad. Väl på sjukhus konstateras att personen brutit ryggraden och näsbenet och dessutom fått en blödning i huvudet.

Ska utredas av Ivo enligt Lex Maria

Att neka personen ambulanstransport på det sätt som skedde menar man innebar livsfara och risk för bestående men. En Lex Maria-anmälan har enligt SVT lämnats in till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) för att utreda den allvarliga vårdmissen.