hus fasad balkong

Foto: Michal Klajban, CC BY-SA 4.0

Inrikes

Nekas lägenhet trots perfekta förhållanden – saknar boendereferens

Publicerad 4/9/2021
Annons

53-årige Peter Kosterski står först i kön, har fast jobb och inga skulder. Ändå nekas han ett förstahandskontrakt då han inte kan visa upp en boendereferens.

Efter en skilsmässa för fyra år sedan har Kosterski sökt boende medan han flyttat runt bland vänner. I bland har han fått sova på jobbet.

– Det fungerar inte i längden. Man vill inte leva så. I min ålder måste man ha något stabilt, säger han till Hem & Hyra.

Då en bostad äntligen dök upp i början av mars och han stod först i kön blev det ändå inget hos Sollentunahem, som även är hans senaste hyresvärd, då han saknar en boendereferens. ”Då kan vi inte hjälpa dig”, hette det. Utan boendereferens skulle han få problem framöver, fick han också förklarat för sig.

– Jag är chockad. Att man blir behandlad på det här viset. Jag har fast anställning, har inga skulder eller sociala problem.

Hos hyresnämnden fick han veta att så länge man uppfyller kraven på fast anställning och inte är tidigare brottsbelastad samt inte har skulder ska det räcka för att få hyra en bostad. Inte heller andra allmännyttiga hyresvärdar i Stockholms län ställer ett sådant krav.

Får hyra bostad

På Sollentunahem säger vd Anna Mellström att då man erbjuds en bostad är det viktigt att man uppger att man är bostadslös – vilket Kosterski gjorde.

– Jag kommer inte uttala mig om enskilda personer. Men är det så att han blivit erbjuden en lägenhet och blivit nekad vid det här tillfället så kan han söka igen. Står han först i kön kommer han bli erbjuden en lägenhet igen.

Enligt Mellström ska Kosterski nu kunna få en bostad om han uppfyller alla andra krav men samtidigt är bostadslös. Varför det gick som det gick vill hon dock inte svara på.

Bostäder för migranter

Samtidigt som de som sköter sig knappt får tillgång till en lägenhet bistår Sollentuna kommun nyanlända migranter med hjälp till bostad.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
841Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons