Netflix meddelade i en uppdatering i deras text om företagskultur att de inte längre kommer att stå ut med politiskt korrekta anställda som försöker stoppa filmer eller serier på grund av åsikter som de kanske inte håller med om. Istället säger nu Netflix att de isåfall nog gör bäst i att leta annat jobb.

Det är under det nya avsnittet i deras ”kulturdokument” som titeln ”Konstnärligt uttryck” nu införts. Där anger Netflix att de inte kommer att ”censurera specifika artister eller röster” även om anställda anser att innehållet är ”skadligt”.

”Om du har svårt att stödja vårt breda innehåll är Netflix kanske inte det bästa stället för dig”, står det i uppdateringen, och de anställda får veta att de kan hitta ett annat jobb om de inte klarar av att arbeta med en mängd olika uppdrag.

Ut utdrag ur den nya texten:

Att underhålla världen är en fantastisk möjlighet och även en utmaning eftersom tittarna har mycket olika smak och åsikter. Därför erbjuder vi ett brett utbud av TV-program och filmer, varav en del kan vara provocerande. Vi stöder det konstnärliga uttrycket hos de skapare som vi väljer att arbeta med och vi låter tittarna avgöra vad som är lämpligt för dem, i stället för att Netflix ska censurera specifika artister eller röster.

I texten varnas även de som inte klarar av att hantera ”bredden” hos Netflix:

Som anställda stöder vi principen att Netflix erbjuder en mångfald av berättelser, även om vi tycker att vissa titlar strider mot våra egna personliga värderingar. Beroende på din roll kan du behöva arbeta med titlar som du uppfattar som skadliga. Om du skulle ha svårt att stödja vår innehållsliga bredd är Netflix kanske inte den bästa platsen för dig.

Netflix skapade rubriker efter lanseringen av Dave Chappelles komedispecial The Closer i oktober 2021. Anställda iscensatte en strejk över sin ilska över att företaget lät ”The Closer” spelas på streamingtjänsten. Netflix sparkade den anställde, en transaktivist, som var huvudorganisatör för protesterna.

Aktivisterna hävdade att showen, som är exklusiv för Netflix, var transfobisk. Anställda som försökte klämma sig in på ett möte för att klaga på specialfilmen avskedades, men återanställdes senare.

På det exklusiva mötet deltog Netflix VD Ted Sarandos och företagets 500 främsta anställda. Sarandos sade att ”Chapelle är en av de mest populära ståuppkomikerna idag och vi har ett långvarigt avtal med honom. Hans senaste program ”Sticks & Stones”, som också var kontroversiell, är vår mest sedda och mest prisbelönta stand-up special hittills”.

Enligt uppgift var det vid detta möte som Netflix bestämde tonen för företagets framtid.