En nioårig flicka blev under torsdagseftermiddagen förra veckan utsatt för ett brutalt mordförsök vid en lekplats i Skellefteå. En pojke under 15 år misstänks för brottet.
– De involverade är barn, säger tillförordnad lokalpolisområdeschef Lars Persson till Samnytt.

Det är vid halv sex-tiden på torsdagseftermiddagen som polis och ambulans larmas till en lekplats vid Morö Backe skola i Skellefteå. En ung flicka har utsatts för ett mycket brutalt våldsbrott.

Pojke misstänks

Kriminaltekniker och hundpatrull kallas till lekplatsen och polisen går ut med vädjanden om tips från allmänheten. Under fredagen lyckas polisen ringa in en misstänkt gärningsman som hämtas in för förhör.

– Det är ett grovt brott, försök till mord, och de involverade är barn. Offret är under 15 år, en flicka. Sedan finns det en misstänkt i nuläget, en pojke som också är under femton år, berättar Lars Persson, tillförordnad lokalpolisområdeschef, för Samnytt.

– Det är lite annan lagstiftning vi jobbar under. Nu är vi inne på lagen om unga lagöverträdare. Det finns föräldrar till båda de här som vi ska ta hänsyn till.

Persson kan emellertid inte svara på om den misstänkte i nuläget är frihetsberövad eller inte.

– Om vi hade pratat om vuxna personer, så hade den misstänkte kanske suttit anhållen eller häktad i nuläget. Men det är lite andra betingelser, och det kan bli andra myndigheter som kopplas in med tanke på deras ålder, säger han.

”Definitivt inte släkt”

Enligt Lars Persson är flickan och den misstänkte pojken inte släkt med varandra, och det finns heller ingen annan känd koppling mellan dem.

– Nej, såvitt jag känner till är de defintivt inte släkt och det finns ingenting i nuläget som tyder på att de ska vara bekanta på annat sätt heller, säger han.

Så hon blev utsatt av en för henne främmande person?

– Det är vad vi känner till nu, men det är för tidigt än och vi har inte kunnat hålla förhör med flickan.

Den nioåriga flickan har legat nedsövd hela helgen.

– Hennes tillstånd får sjukvården svara på. Rimligen kommer de höra av sig till oss när flickan förhoppningsvis är talbar, säger Persson.

Bilder på Instagram

Fallet med den brutalt misshandlade flickan i Skellefteå engagerar många i sociala medier. Flickans mamma har laddat upp bilder på sin nedsövda dotter till Instagram.

Det spekuleras även i vem den misstänkte gärningsmannen är. Enligt uppgifter till Samnytt pekas en tonårspojke med utländsk bakgrund som bor i närheten av lekplatsen ut som gärningsman. Han påstås tidigare ha gett sig på fler unga flickor i Skellefteå.

Det är inga uppgifter som polisen vill kommentera.

– Nej, defintivt inte. Det här är en fråga för åklagaren som leder utredningen. Vi kommer inte uttala oss någonting om den här typen av frågor, säger Lars Persson.

Samnytt har även sökt åklagaren Andreas Nyberg.

Tipsa oss

Vet du något om överfallet vid Morö Backe skola? Kontakta oss på [email protected]