mordkniv

Kniven har inget med artikeln att göra. Foto: Petr Kratochvil

Inrikes

Nizar attackerade elev med kniv i ansiktet – får sänkt straff och slipper utvisning

Publicerad 1/4/2018
Annons

Hovrätten sänker straffet rejält för 19-årige Nizar som attackerade en elev vid Kattegattgymnasiet med kniv. Istället för fem och ett halvt års fängelse för mordförsök väljer hovrätten att sänka påföljden till ett år och två månader för grov misshandel. Samtidigt upphävs beslutet om utvisning till Syrien. 

Tingsrätten i Halmstad skrev i sin dom i höstas att Nizar var hänsynslös när han gick till attack mot en elev han var bekant med på skolan.

Eleven blev skallad, knivskuren i ansiktet och armen och fick också flera knytnävsslag i ansiktet. Nizar försökte dessutom hugga eleven i buken och hotade honom med mer våld om han berättade om attacken.

Offret försökte komma undan men hindrades av en vägg. Det var först när Nizars två vänner ingrep som våldet upphörde.

Han medgav under rättegången att han skallat och slagit eleven och att han hade haft kniv, men att han endast ville skrämmas, inte döda.

Tingsrätten trodde dock inte på den förklaringen utan ansåg att Nizar varit likgiltig inför att hans offer hade kunnat dö. Han dömdes till fem och ett halvt års fängelse för mordförsök och övergrepp i rättssak samt utvisning och att betala ett skadestånd på cirka 140 000 kronor.

Nizar överklagade domen eftersom han menade att han i första hand skulle dömas för försök till grov misshandel och i andra hand för grov misshandel.

Hovrätten valde sedermera att göra en annan bedömning än den tingsrätten gjort. Den högre instansen ansåg det inte bevisat att Nizar haft uppsåt att döda sitt offer, bara att han hade uppsåt att skada.

Därför ändrar hovrätten domen till grov misshandel och sänker fängelsestraffet till ett år och två månader. Skadeståndet sänks till 36 400 kronor.

Dessutom upphävs beslutet om utvisning till Syrien med hänvisning till att Migrationsverket bedömt att det föreligger hinder för att verkställa ett sådant beslut när Nizar blir frigiven.

Åklagaren i målet, Charlotte Österlund vid åklagarmyndigheten i Halmstad, säger i ett uttalande att hon inte utesluter att överklaga domen till Högsta domstolen.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons