hector-stefan-12-aring
Inrikes

NOA-chefen: ”Krävs 30-40 personer för att övervaka en person”

Publicerad 8/4/2020
Annons

Mordet på en 12-årig flicka har skakat om Sverige. Men Stefan Hector, tillförordnad chef på NOA, menar att ”fler behöver hjälpa till” för att få ner skjutningarna. Han säger att det krävs 30-40 personer för att övervaka en enda person ett dygn.

Natten mot söndagen sköts en 12-årig flicka ihjäl utanför en McDonalds-restaurang i invandrardominerade och ”särskilt utsatta” Norsborg i södra Storstockholm. Flickan ska inte ha varit målet för skotten utan kommit i vägen för en gängkriminell uppgörelse.

LÄS MER: 12-årig flicka död i Stockholmsförort – kom i vägen för gängskjutning

Trots punktinsatser från polisen för att komma till rätta med det dödliga våldet så ligger antalet skjutningar och de med dödlig utgång kvar på samma nivå som tidigare år. Men Stefan Hector menar att det går att förbättra situationen.

– Vi kraftsamlade i Malmö under en period och skjutningarna halverades, sprängningarna var nere på tredjedel och tryggheten ökade. Om vi lyckas få de 10 000 anställda som vi velat ha, så kanske vi kan kraftsamla på fler platser. Då kommer vi kunna trycka ner siffrorna. Om det är tillräckligt mycket får framtiden utvisa, säger han till SVT.

Krävs 30-40 personer

Han menar dock att de är underbemannade och att det krävs 30-40 personer för att övervaka en enda person ett dygn.

– Att övervaka en person i ett dygn tar 30 till 40 polisanställda så det är svårt att med enkelhet undanröja de här personerna, säger Stefan Hector.

Den siffran har förvånat många som undrar hur det går ihop, bland andra en ledarskribent på SvD.

Somliga menar att det är på grund av att poliser arbetar i 8 timmarsskift och varje grupp är två personer. Men det förklarar ändå inte den höga siffran.

När Samhällsnytt söker polisen för att ta reda på hur det kan gå åt så mycket folk svarar de per mejl att siffran tvärtom är tilltagen i underkant men vill inte förklara närmare hur personalågången för en sådan upppgift kan vara så stor:

Att övervaka en person i ett dygn tar 30 till 40 polisanställda. Polisen går inte in i detalj på vilka funktioner som används vid sådant operativt arbete, men det handlar om såväl yttre som inre personal och siffran är tilltagen i underkant.

authorimage

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons