På måndagen presenterade Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet vilka man beslutat att tilldela Nobelpriset i fysiologi eller medicin 2023. Det går till Katalin Karikó och Drew Weissman för deras arbete som möjliggjorde utveckling av de kontroversiella mRNA-vaccinerna mot covid-19.

Enligt Nobelförsamlingen blev duons arbetet ”avgörande för utvecklingen av effektiva mRNA-vacciner mot covid-19” och deras ”banbrytande forskning har på ett fundamentalt sätt ändrat vår förståelse för hur mRNA samspelar med immunsystemet”.

LÄS ÄVEN: Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra

Vidare hävdar man att arbetet ”bidrog till den enastående snabba utvecklingen av vaccin under ett av vår tids största hot mot människors hälsa”.

– Det är första gången mänskligheten har kunnat bekämpa en pandemi med ett vaccin, säger Anna Widell, professor i medicinsk genetik, till statstelevisionen.

Flera andra sorters vacciner mot sars-cov-2 utvecklades också snabbt och sammantaget har mer än 13 miljarder vaccindoser givits globalt. Vaccinerna har bidragit till att miljontals människoliv kunnat räddas och att sjukdom förhindrats och lindrats, vilket inneburit att samhällen har kunnat öppnas upp och återgå till normala förhållanden. Genom sina fundamentala upptäckter om betydelsen av basmodifieringar i mRNA har årets Nobelpristagare bidragit till denna för världen helt avgörande utveckling under en av vår tids största hälsokriser.

Kontroversiellt

Vaccinen mot covid-19 har omgärdats av återkommande kontroverser sedan de tillkom och började rullas ut till världens befolkning.

Senast i söndags rapporterade Samnytt om den tyske biologen Jürgen O. Kirchner som replikerat de oroväckande resultaten som de amerikanska forskarna Kevin McKernan och Phillip Buckhaults tidigare fått när det gälla skyhöga nivåer av DNA-kontaminering i injektionsflaskor med BioNTechs/Pfizers mRNA-vaccin.

Flera rättegångsfall pågår också parallellt där tillverkarna stäms av anhöriga till personer som avlidit till följd av vaccinering.

LÄS ÄVEN: AstraZeneca stäms för dödsfall med koppling till vaccin