James Watson, nobelprisvinnaren för att ha varit en del av den världsberömda duon Watson och Crick som upptäckte DNA-strukturen, har fått sina titlar indragna av det labb han var chef för i många år. Laboratoriet tog avstånd från honom sedan han i en dokumentär som publicerades nyligen återupprepade sin ståndpunkt att intelligens är tätt sammankopplad med genetik, och att skillnaden mellan vita och svarta beror på det.

År 2007 tog Cold Spring Harbor-laboratoriet bort honom som kansler efter att han hade sagt till tidningen the Sunday Times att han var “i grunden dyster över Afrikas utsikter” för att ”alla våra sociala policys baseras på att deras intelligens är samma som vår, medan alla tester visar att det inte är så”, även om han önskade att det vore annorlunda, enligt den engelska vänstertidningen the Guardian.

Watson ska dock ha bett om ursäkt vid det tillfället men i en färsk dokumentär sa han att hans åsikter inte ändrats.

”Inte alls”, sa han i PBS-dokumentären American Masters: Decoding Watson, enligt the New York Times.

Laboratoriet tar avstånd
Vi tar otvetydigt avstånd från de osubstansierade och vårdslösa personliga åsikter som Dr Watson uttryckte i ämnet etnicitet och genetik”, skrev labbets VD Bruce Stillman och styrelseordförande Marilyn Simons i ett uttalande.

I dokumentären ska han ha sagt följande:

Jag önskar att de hade ändrats, att det fanns kunskap som visar att din miljö är mycket viktigare än ditt arv. Men jag har inte sett sådan kunskap. Och det finns en skillnad i medel mellan svarta och vita vid IQ-test. Jag skulle säga att skillnaden är genetisk.

Watsons nyliga kommentarer ”tar i realitet tillbaka den skrivna ursäkten och tillbakadragandet som Dr Watson gjorde 2007”, sa labbet men la till att de uppskattade hans bidrag till vetenskapliga upptäckter och ledarskap för institutionen men att de inte längre kan vara associerade med honom.

Enligt Cold Spring Harbor-laboratoriet strider Watsons uttalande mot deras ”mål, värderingar och policys”.

The Times rapporterade att Watsons familj sa att han inte kan svara på frågor då han varit inlagd på sjukhus sedan i oktober på grund av en bilolycka. PBS-dokumentären ovan filmades förra sommaren.