Nobel3

Faksimil SVTPlay

Inrikes

Nobelstiftelsens ordförande i attack mot nationalism: varnar för ”farliga strömningar”

Publicerad 12/11/2018
Annons

Nobelstiftelsen genomlever en turbulent tid omgärdad av skandaler – från Macchiarini på Karolinska till den kollapsande litteraturkommittén. Men stiftelsens ordförande Carl-Henrik Heldin lät sig inte distraheras från tidens viktigaste frågor: i ett brandtal som sänts av flera mediebolag varnade han för nationalismen samt meddelade att han inte accepterar beslutet att stoppa det hårt kritiserade Nobelcentret på Blasieholmen.

Medan Sverigedemokraternas partiledare återigen portats från Nobelfesten i år fylldes tidningarna med bilder på de andra partiledarna som närvarade på evenemanget. Åsikterna i sociala medier om deras framträdande gick dock isär och kritiken blev bitvis hård:

Årets utdelning av Nobelpriset skiljer sig även ifråga om Nobelstiftelsen ordförande Carl-Henrik Heldins tal där han gick till direkt angrepp mot nationalister – men även mot kritiker av det omdiskuterade Nobelcentret på Blasieholmen. Trots att Nobelstiftelsen genomlever en turbulent tid omgärdad av skandaler – från Macchiarini på Karolinska till det inställda Nobelpriset i litteratur – lät ordföranden sig inte distraheras från tidens viktigaste frågor. Inför en förstående publik varnade han för ”farliga strömningar”:

– Men på senare år har vi tyvärr sett nya farliga strömningar växa fram, berättade han på halvknackig engelska.

– Vi ser hur nationalism och isolationism ökar – med inskränkningar i fråga om handel, kulturutbyte och rörlighet över gränserna, fortsatte han.

I sitt brandtal mot nationalism och ”barbari” inkluderade ordföranden samtidigt sitt missnöje med beslutet att stoppa det hårt kritiserade Nobelcentret på Blasieholmen i centrala Stockholm som enligt flera kritiker skulle förstöra den historiska miljön i huvudstaden. I ett tal som livesänts av flera mediebolag beklagade sig Heldin över det demokratiska beslutet som var ett resultat av en lång kamp av engagerade medborgare och lät meddela att han inte accepterar det och tänker använda Nobelstiftelsens kontakter för att köra över motståndet:

– Trots bakslaget i och med de beslut som det nya styret i Stockholm fattat är vi beredda att gå vidare med projektet. Det är helt enkelt för bra för att stoppas.

Så här kommer centrala Stockholm att se ut om Carl-Henrik Heldin får som han vill:

Någon närmare förklaring till hur exakt ordföranden planerar att ”gå vidare med projektet” har han dock inte presenterat. Hela talet kan ses på SVT Play med början 17 minuter in i sändningen:

Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
642Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons