Samnytt har tidigare rapporterat om att den före detta M-ledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt nominerats som kandidat till posten som ordförande för Svenska Fotbollförbundet. Men nu visar det sig att inget enda distrikt så här långt vill ställa sig bakom den extremt migrationsliberale ex-politikern som idag är ute i kylan även inom sitt eget parti.

Det är Sportbladet som i en artikel avslöjar att stödet för Reinfeldt ute i det organiserade fotbolls-Sverige är obefintligt. Man går därmed i hundra procent otakt med Svenska Fotbollförbundets valberednings förslag och nominering av den tidigare M-toppen.

Tidningen har frågat de 16 distriktsförbund som hittills klarat av sina årsmöten vilken kandidat de stödjer och inte i något enda fall blir svaret Reinfeldt. I stället ser det ut att bli en jämn kamp mellan de två andra kandidaterna Caroline Waldheim och Lars-Christer Olsson att efterträda avgående Karl-Erik Nilsson.

Fortfarande chans men rejäl uppförsbacke

Återstående 8 distriktsförbund har ännu inte officiellt tagit ställning men kommer att göra det på sina respektive årsmöten under nästa vecka. För att Reinfeldt ska ha en chans att komma ifatt seer det ut att krävas en i princip hundraprocentig uppslutning för honom hos dessa återstående distriktsförbund.

Det finns dock en chans att något av de 16 distriktsförbund som tagit ställning internt kan ha gjort det för Reinfeldt men valt att inte gå ut med det officiellt. Det är hittills bara 8 av dem som så här långt öppet deklarerat vem av kandidaterna man beslutat stödja.

Vem som till sist väljs till ny ordförande beslutas den 25 mars då SvFF håller sitt centrala årsmöte.

Politiskt ute i kylan – även i egna partiet

Varumärket Fredrik Reinfeldt anses politiskt allmänt ha passerat sitt bäst-före datum. Hans ultraliberala migrationspolitik betraktas idag som en epok av vanstyre även inom det egna partiet, och på vänsterkanten där öppna gränser fortfarande omfamnas ogillar man i stället Reinfeldt för dennes libertarianska högerpolitik.

Bland Svenska Fotbollförbundets distrikt har den centrala valberedningens beslut att nominera Reinfeldt till postens om ny ordförande väckt starka känslor och dessa är inte av det varma och positiva slaget:

– För att vara uppriktig, jag kan inte förstå hur valberedningen kom fram till att förorda Fredrik Reinfeldt och att en stor del av fotbollsrörelsen skulle stå bakom Reinfeldt. Det är ett väldigt tråkigt felbeslut utifrån vad vi tycker och den uppfattningen jag fått från många andra, säger Robert Lindström, ordförande i Norrbottens Fotbollförbund.

Sportbladet skriver att de har sökt Fredrik Reinfeldt för en kommentar men att han hittills valt att göra sig oanträffbar för media.

LÄS MER: Reinfeldt nominerad till ordförande i Svenska Fotbollförbundet