Den norska regeringen vill skärpa tobakspolitiken och kan komma att införa ett livslångt tobaksförbud för kommande generationer.

I Norge dör det varje år omkring 6 000 personer till följd av rökning. Landets styrande partier Senterpartiet (Sp) och Arbetarpartiet (Ap) vill införa en ny tobaksstrategi med målet om ett tobaksfritt samhälle. Det rapporterar SvD.

LÄS ÄVEN: Priset på snus höjs igen – med flera kronor dosan

Hans Inge Myrvold är Senterpartiets hälsopolitiska talesperson och hans parti vill se en ”tobaksfri ungdomsgeneration” genom att helt förbjuda unga att köpa tobak på livstid.

Even A. Røed från Arbetarpartiet (Ap) är inne på samma spår och hänvisar till skadorna.

– Vi arbetar med en tobaksstrategi som syftar till att minska tobaksskadorna i samhället. Det viktigaste är att förhindra att fler börjar använda tobak, säger han till VG.

Nya Zeeland införde lagen

Förra året införde Nya Zeeland en ny tobakslag som innebär att ingen tobak får säljas till personer födda efter den 1 januari 2009 – varken nu eller för resten av deras liv.

– Det finns ingen bra anledning att tillåta försäljning av en produkt som dödar hälften av människorna som använder den, sa Ayesha Verrall, biträdande hälsominister i Nya Zeeland.

LÄS ÄVEN: Ny lag innebär livslångt rökförbud för unga