67-årige Lars Westerberg i Timrå pekades felaktigt ut som ett SD-avlönat ”troll” i TV4:s Kalla fakta-inslag i tisdags. Möjligen för att han uttrycker åsikter som TV4-redaktionen ogillar.
– Hur fan kan de peka ut mig utan att ens ta kontakt med mig? frågar han sig när Samnytt ringer upp.

”Trollkonton delar och kommenterar ofta samma inlägg. Vår analys visar nu 30 konton. De är aktiva på kontorstid och har kommenterat eller delat samma inlägg som minst ett annat sådant konto vid mer än hundra olika tillfällen. Det är tecken på en organiserad trollverksamhet”, säger en speakerröst i Kalla faktas inslag ”Undercover i trollfabriken” som sänds under tisdagen.

– Då har jag läst igenom inläggen här som jag har hittat. Här är ett konto som vill att SD ska vinna valet 2026. Verkar dela mycket från Nyheter idag och Samnytt. ”Jimmies känga till Teodorescu”, ”Ny koranbränning i Stockholm”, fortsätter Kalla fakta-reportern Emil Hellerud.

Faksimil

Speakerrösten ondgör sig över att X-kontot som visas på tv-skärmen, liksom övriga 29 konton som redaktionen anklagande pekar ut, kritiserar ”invandring, socialdemokrater och public service.”

– Vi kan tydligt se vad det här är för typ av innehåll. Men vi kan såklart inte veta vem som ligger bakom, påstår Hellerud.

Men det är inte sant.

Pensionär i Norrland

Det konto som Emil Hellerud precis har pekat ut och citerat inlägg ifrån är nämligen ett verifierat konto, vilket framgår tydligt. Användaren är till och med öppen med sitt för- och efternamn.

Han heter Lars Westerberg, är 67 år och bor i Timrå i Norrland. TV4 har emellertid blurrat hans namn, vilket gör att tv-tittarna kan få intryck av att det är ett anonymt konto.

– Mitt konto är inget trollkonto! Jag är en svensk pensionär som är less på förhållandena som har blivit i Sverige. Det är så sjukt som det har blivit, säger Lars Westerberg till Samnytt.

– Jag står för vad jag skriver. Det är ju bara sanning!

Så du får inte betalt av Sverigedemokraterna?

– Nej, det får jag inte.

Och du sitter inte på något kansli i Stockholm?

– Nej. Jag sitter uppe i Norrland jag.

”Hur fan kan de peka ut mig”

Lars Westerberg har när Samnytt ringer inte ens sett Kalla faktas inslag om ”trollfabriken”, och känner inte till att hans konto och inlägg pekas ut i reportaget.

– Det hade jag inte en aning om, utbrister han.

– Hur fan kan de peka ut mig utan att ens ta kontakt med mig?

Han betonar flera gånger att han inte är något ”troll” eller ens anonym på X, utan helt öppen med sina åsikter.

– Jag är en gammal arbetare som gått i pension. Jag blir 68 till sommaren. Jag har helt och hållet tröttnat på förhållandet i Sverige. Det är vansinne med den här massinvandringen. Det blir bara värre och värre, utbrister han under samtalet.

Samtidigt blir den 67-årige norrlänningen ett tag orolig över att vi i själva verket är TV4 som ringt upp honom för att luras.

– Vad är det som säger att det inte är Kalla fakta som ringer? frågar han sig och vi får bevisa för honom vilka vi är.

– TV4 blir bara märkligare och märkligare. Jag börjar fundera över om de styrs av SVT nuförtiden, säger Lars Westerberg.

Samnytt har sökt TV4 som inte vill svara på frågor.

LÄS MER: TV4 kritiseras för påståenden om sverigedemokratisk ”trollfabrik”